miercuri, 13 martie 2019

Am dat inapoi naturii respectul pe care-l merita! Am curatat o parte din zona Letea!

N-am planuit ca lucrurile sa decurga atat de repede si voiam sa astept mai multe zile pentru a aduna mai multa lume dornica sa curete spatiile verzi, pline de gunoaie aruncate tot de noi, cetatenii acestui oras!

Ieri am pornit campania de curatare a unui spatiu prin articolul : "Caut voluntari pentru provocarea strangerii gunoaielor". S-au oferit cativa oameni (Roxana Neculcea care mi-a zis ca face des astfel de actiuni prin Gheraiesti, Didina Maria Aichimoaiei, Madalina Postolachi si Ancuta, o fosta colega de facultate care mi-a sugerat si zona).

Am vorbit in privat cu un alt voluntar care era dispus sa mearga si ieri, dupa ce am scris articolul, insa l-am convins sa mai astepte macar pana a doua zi dimineata. Dupa cum vorbisem, se face a doua zi dimineata si la ora 9 sharp, cum zic americanii, ma contacteaza Andrei Verman, dornic sa iasa la cules de gunoaie! El, ca si mine de altfel, a calatorit mult, a vazut lumea asta intreaga si este dezamagit de cum pot oamenii sa arunce gunoaie asa fara nici un regret!
Parcul Letea

Era prea din scurt sa anunt fetele sa participe la actiune asa ca am decis sa ma intalnesc doar eu cu Andrei, sa studiem macar zona.

Cand sa ies pe usa imi scrie Anca cum ca in parcul Letea e abia facut curat, insa zona cu copaci de langa are gunoaie.

Ajungem acolo, vedem parcul, arata ok. E ciudat cum de s-a facut curatenie asa repede. Peste drum in schimb, acolo parca nu mai tine de oras, acolo trebuie sa vine altii sa stranga! Fac cateva poze pentru inceput, insa vorbeam cu Andrei :"Sunt gunoaie, insa parca nu foarte multe". Am regretat vorbele astea putin mai tarziu!

   

Ne apucam noi incet incet, crezand ca vom strange un sac-doi. Si strangem, si strangem...si strangem! Sacii se tot aduna! Nici prin cap nu mi-a trecut ca o terminam un sul de saci 15 saci! A venit apoi Alina cu baietelul ei, Matei. Ne-a mai adus saci, cate o apa si un Snickers pentru energie! Au dat si o mare mana de ajutor. Un exemplu chiar pentru mamele care vor sa-si creasca copii intr-un mediu curat, dar mai ales sa-i si educe de mici!

Apar in zare cativa angajati de la Salubritate Publica. Prea multi gramada (vreo 9-10) pentru a pune asta pe seama unei coincidente!S-au oprit in dreptul nostru cu o privile lunga, si daca as avea darul de a citi oamenii, as spune ca se simteau cumva vinovati, desi noi toti suntem vinovati pentru ca aruncam aiurea, iar dansii pentru ca fac curat doar in anumite zone. Mi-au parut a fi trimisi de cineva si le-am aratat ceasul, le-am zis ca au ajuns prea tarziu! Au zis ca "nu domnu, noi mergem sa facem curat la ANL-uri in Letea, la puturosii aia!". Se apucasera totusi sa mai ia in drumul lor cateva gunoaie. Le-am facut si poza, dar au grabit pasul cand au vazut asta.
Noi ne reluam activitatea si observam cu gunoaiele parca izvorasc din pamant! Am strans astfel in jur de 17-18 saci de  gunoaie : plastic (foarte mult), hartie (3-4 saci) sticle si doze din aluminiu (2 saci). La fiecare sac umplut ne tot miram, de unde tot scoatem! E incredibil! Frunzele incepusera sa acopere gunoaiele, insa daca trageai de un colt de punga, descopereai o adevarata "colonie de plastice"!


Recunosc, n-am reusit sa acoperim intreaga zona! Ne-ar fi trebuit mai multi oameni, plus ca la orice pas facut in afara arii stabilita de noi, gaseam gunoaie, si daca era sa le luam pe toate, cred ca ar fi trebuit sa mergem pana in Nord, si ne-ar fi luat cateva saptamani! S-ar putea face insa, trebuie sa ne adunam vreo 20 si sa o luam la pas in lung si latul Orasului!


Am plecat de acolo multumiti dar si suparati! Acum zona este curata insa daca oamenii nu vor pastra, in cateva zile, gunoaiele vor reveni.Vorbeam cu Andrei, "mama cata munca si cata nepasare!" si ca sa realizezi asta trebuie sa fii cu nasu' aplecat acolo si sa le culegi, ca apoi sa nu mai arunci! Sper totusi ca multi din voi sa tina cont, si daca nu se implica in a curata, macar sa pastreze si sa nu arunce gunoaiele pe strada! O sa mai fac o actiune din asta, insa vreau sa participam minim 10 persoane, asta e urmatorul challenge!

Zona Letea Bacau curata!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu