sâmbătă, 14 iulie 2018

Sclavii propriilor gunoaie!

Lupul cu capul in bidon
Lupul cu capul in bidon
Noi, ca oameni, la inceputuri, ne-am nascut printre copaci, in pesteri, sau la curu' vacii, ca degeaba folosim cuvinte elevate cand actiunile noastre arata contrariul! Eram plin de noroi, cu parul imbibat de praf, fara haine si speriati de blitzuri cand Dumnezeu facea poze! Eram prosti si nici nu ne gandeam in momentul acela ca vom evolua vreodata. Traiam in iarba verde, la un loc cu animalele care pe atunci nu ne deranjau.

Pe parcurs, ne-am civilizat, asa cum si este normal. Am descoperit bronzul, focul, micii, berea si plasticul (pentru caserole)! Evolutie mare! Omu' s-a desteptat! Stie acum sa faca de toate! Dar natura ne aseamana, educatia ne deosebeste!

Gunoaie in lumea civilizata
Gunoaie in lumea civilizata
Nu de putine ori am fost luat in ras pentru ca strangeam resturile intr-o punga, ca sa le iau cu mine si sa le arunc la primul cos pe care il intalnesc si tot de atatea ori am atras atentia acelora care in mod "involuntar" sau intentionat, "scapau" ambajale pe jos, sau le uitau la plecare! 


Mi s-a spus "ba, tu, ala cu mediul" pentru simplu fapt ca voiam sa respect natura si ca as vrea ca si cei care vin dupa ce mor io, sa aiba un petec de iarba verde, o caprioara in padure, sau un peste un ocean. Poate vi se par chestii marunte si spuneti "hai lasa ma ca daca arunc si eu punga asta nu se intampla nimic, e o nimica toata si o sa dispara" insa multi gandesc ca voi si ghiciti ce ramane in urma voastra! Munti de bidoane, pungi si alte ambajale care puteau fi foarte usor aruncate acolo unde le-ar fi fost locul.

Civilizatie vs Natura
Civilizatie vs natura
Schimbarile climatice chiar au loc dar noi nu credem! Pestii chiar se sufoca in oceane insa noi vedem doar pozele cu apa cristalina, pasarile se inneaca cu ce aruncam noi pe strada dar in Mall-uri n-avem geamuri, animalele padurii vor avea in curand pasunile pline de plastic insa noi tot aruncam si lasam in urma semne ca "am fost acolo"! 

Nu esti mai destept si nici nu impresionezi pe nimeni daca arunci gunoiul pe geam! Da, tu! Studentule de la camin! Nu esti glumet daca razi de cineva care are grija si cauta sa protejeze mediul! Din contra, ar trebui sa ii urmezi exemplul! 

Sper sa nu fie vorbe in vant! Sper sa ne dam seama ca nu este deloc greu sa fim putin mai ordonati, mai curati si mai iubitori cu mediul! Vreti ca in 20 de ani sa pasiti cu copilul dumneavoasta pe cararea  care va ducea cand erati mic intr-un luminis de poveste? Nu trebuie sa faceti nimic extraordinar! Colectati gunoaiele si aruncati-le unde le este locul, nu aiurea la intamplare! Este valabil in orase, la sate, in paduri, pe campii, oriunde!

Haideti sa incepem campania de mustrare a celor care fac mizerie! Daca vedeti pe cineva ca a aruncat pe jos orice gunoi, cat de mic, atrage-i atentia! Fa-l de rusine ca a doua ora sa nu se mai intample!
Asa cum avem grija de cum aratam, asa trebuie sa avem grija si de mediu in care traim! Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu