miercuri, 18 iulie 2018

5 zile fara apa! Asta de provocare!

Conducta Avariata Bacau
Conducta avariata Bacau
Sursa foto : ZDBC
Noi credem ca stim a cui e vina ca nu avem noi apa de vreo 5 zile incoace, insa va spun eu, privind dintr-o alta perspectiva, ca e vina noastra, a tuturor! 

Sa incepem cu oamenii de rand, care se vand pe 1L de ulei si 1Kg de zahar plus o galeata, care da, le-a fost utila acum cand a trebuit sa care apa de la cateva sute de metrii departare. Ei au votat, e dreptul lor, dar nu s-au gandit ca se bucura pentru o clipa si sufera cativa ani! Pana la urma, n-ai de unde sa stii cu cine votezi, ca toti par mana cereasca in campaniile electorale!

Trecem apoi la muncitorii implicati direct in anumite lucrari de constuire sau de reabilitare! Au bagat in buzunare 4-5 suruburi, 1-2 saci de ciment, 5-6 m de teava, cateva bucati din cauciucul de etansare. Fiind o echipa, fiecare din ei a plecat acasa cu ceva. Pentru lucrare a mai ramas indeajuns cat sa reziste 3-4 ani, nu 30 precum era stabilit in contract. 

Seful lucrarilor trebuie "sa traiasca" si el. Astfel, pune deoparte cate ceva din ce se poate fura! o roaba de beton, un palet de caramida, 3 inele de etansare si ce mai apuca. Nu conteaza ce, doar sa fie acolo! 


Cei care semneaza si aproba contractele (licitatiile) trebuie sa fie si ei bagati in seama pentru efortul depus. Astfel, daca lucrarea ar fi trebuit sa coste 4 milioane de euro, se mai taie din cheltuielile necesare, pentru a cotiza in buzunarele celor care au facut treaba grea si anume "datul cu pixu".

Primarul. Ce vina are el ca doar nu repara el tevi si nici nu poate preveni spargerea lor! Pai, saracu n-are nici o vina, decat aceea de a accepta aceste jocuri care se fac, "dai banu' semnez, nu dai, lasa pe altu care da". Astia ar trebui atent supraveghiati si pedepsiti in cazul in care se folosesc aiurea de banii publici. Cand primarul se face ca ploua, n-are mana de fier si nu iese pe teren sa "le bage sula'n coaste" atunci e vina lui! 

Intr-un final e vina noastra a tuturor pentru ca puteam fi eu acel votant bucuros cu galeata in mana, puteam fi eu muncitorul care am luat 4 suruburi gandindu-ma la cat de mult o sa-mi foloseasca, as fi putut fi eu seful lucrarilor si ma gandeam acum unde sa pun cele 3 inele de etansare, in acest timp as fi fost in vacanta in Tenerife cat orasul nu are apa si astfel ati fi dedus voi ca eu sunt cel care am semnat sau aprobat contractul, sau, as fi putut fi eu primarul care, am inchis ochii cand s-au facut nereguli!

Ce vreau sa spun in finalul acestui articol este faptul ca, vorba aceea "schimbarea incepe cu tine" este adevarata! Cand fiecare din noi va deveni mai corect si mai responsabil, cand se va gandi si la viitor nu doar la un moment in prezent, atunci lucrurile vor deveni bune!

Un alt sfat este : acum ca am invatat cat de importanta e apa in viata noastra, hai sa nu o mai irosim!

2 comentarii :

  1. Evident, dar e mult mai simplu să #rezistam traversănd la infinit E85 care, culmea, trece prin inima Bacăului. My $0.02

    RăspundețiȘtergere