luni, 20 noiembrie 2017

Ljubljana, Slovenia - o destinatie turistica la care nu v-ati gandit, dar care merita!

Ljubljana, Slovenia
Ljubljana Slovenia, City Center
Am fost de curand in capitala Sloveniei, Ljubljana. N-aveam nici o idee despre acest oras, deci nu ma asteptam sa gasesc un oras atat de frumos aranjat!

Sa va zic cum am ajuns sa vad Ljubljana. Fiind intr-un oras la granita Italiei, am decis sa facem un drum pana in Slovenia, ca si asa e la o aruncatura de bat si cu masina imediat ajungem! Dupa vreo 15 minute de condus, un indicator ne arata ca am intrat in cealalta tara, fiind in spatiul Uniunii Europene, nu ne-a oprit nimeni la granita, insa am avut o alta intamplare pe care v-o povestesc mai spre final.

Ljubljana, Slovenia
Ljubljana Slovenia, Old Town


Strazile sunt impecabile si au foarte multe tuneluri de-a lungul autostrazilor. Localitatile si campiile par a fi ingrijite! Acum ceva timp credeam ca Slovenia este o tara saraca a Europei, insa acum stiu sigur ca m-am inselat si ca dezvoltatea acestei tari a fost influentata in mod sigur de catre vecinii pe care ii are. Cu siguranta e mult mai dezvoltata decat Romania! 
Ljubljana, Slovenia Dragon Bridge
Ljubljana Slovenia
Dragon Bridge

Am setat ca destinatie a road tripului Dragon Bridge Ljubljana (Podul Dragonului), situat in centrul orasului. Am gasit acolo o parcare subterana, iar toate objectivele turistice erau in apropiere!
Ljubljana, Slovenia
Ljubljana Slovenia, City Center

Orasul a fost cu adevarat frumos pe timpuri, iar oamenii i-au pastrat frumusetea pana in ziua de azi! Raul Ljubljanica traverseaza capitala, iar podurile care-i leaga malurile ofera acestui oras un farmec aparte! Undeva deasupra cladirilor centrale se poate vedea o cetate contruita pe varful unui deal. N-a putut ajunge si acolo, insa accesul catre aceasta se poate face printr-o telecabina si probabil si la pas, pe scari.

Ljubljana, Slovenia
Ljubljana Slovenia, City Center

Orasul Ljubljana este impanzit de restaurante si cafenele cu un bun gust, prietenoase arhitecturii. Am si mancat ceva specific locului, se numeste pljescavika si este o turta de paine, cu un diametru de aproximativ 20cm in care intra un carne facuta din pasta de mici cred, peste care se pune apoi la alegere ketchup, maioneza, mustar si ceapa. N-a fost cine stie ce, dar de foame a tinut!

Restaurantele tin pasul cu vreme asa ca poti bea o cafea la 1,3 €, afara, pe terasa unde mesele sunt incalzite! Oameni din toate colturile lumii viziteaza acest oras si acum ii inteleg de ce! Slovenia e o tara frumoasa iar Ljubliana este un oras superb, clar il recomand a fi un oras de vizitat!

Ljubljana, Slovenia
Ljubljana Slovenia, Old Town
Ljubljana Slovenia. Ljubljanica River
Acum sa va zic si partea proasta! Precum multe alte tari, au si ei politisti corupti! Incepusem sa-mi fac griji ca e o competitie de luat in seama! Nu iesim bine din Italia ca ne opreste un echipaj al Politiei Slovene! Baietii au un benoclu prin care se uita la masinile care vin dinstre Italia si nu sunt cu numere slovene. Deci daca ai numar strain, sunt sanse foarte mari sa fii oprit! Clasic, nu?! A fost si cazul nostru.

Corrupt Policeman in Ljubljana, Slovenia
LJ 618 UA
Benoclu' la ochi, tras pe dreapta, luati tare : - "Vigneta!!!" -"Pai e in geam" o cumparase duminica trecuta si ar fi trebuit sa fie valabila 7 zile, insa cum legile au chichitele lor, ne-au zis ca "Vigneta este valabila din ziua cumpararii + inca 6 zile de la data aia" deci a noastra expirase cu cateva ore inainte. Aveam planuri sa cumparam alta insa nu vazusem nici o benzinarie pana in acel punct! "Jos din masina, veniti cu mine!" Se duce soferu' nostru, baietii ii fac un calcul rapid "amenda e intre 300-600€ pentru masinile mici, ai de ales, ori iti taiem chitanta, ori 150€ cash!"... Vine inapoi spre masina, imi zice, eu am scos toti banii din buzunare, 35 € in total, plus ai lui vreo 20, se fac 55€, insa nu le e de ajuns hapsanilor! Ne zice : "Urmariti-ne cu masina, mergem la o benzinarie, este un ATM si puteti scoate bani de acolo!". Am ramas mut!

LJ 618 UA
Politia ne-a escortat pentru a le da partea de bani "cuveniti"! Acolo in parcare, daca tot erau aproape de ATM, au mai oprit un italian cu o dubita! Pe si pentru acelasi motiv! I-am tras in poza si sper ca vreodata asta sa le vina de hac! Aveti grija deci sa platiti vigeta si sa respectati regulile, altfel va usuca portofelu'! Numarul hotilor este LJ 618 UA! 

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu