duminică, 23 aprilie 2017

Coreea de Sud, Japonia si China. Diferente intre mancaruri si restaurante.

Daca esti o persoana careia ii place sa manance, sigur trebuie sa incerci sa-ti gatesti singur carnea pe gratar intr-un restaurant corean, iar daca iti place sa alegi intre mai multe tipuri de preparate, Japonia este tara in care poti face asta cu mare usurinta!

Sunt o persoana care face "paguba la casa omului" cel putin mama, pe cand inca locuiam impreuna, mereu se plangea :"Nici nu stiu ce sa-ti mai fac de mancare, mananci atat de mult si tot nu te saturi!". Tin minte cand faceam sala mancam de 5-6 ori pe zi, perioada aia a fost jalnica pentru ea, trebuia sa gateasca in continuu! Acum m-am mai linistit, mananc de 3-4 ori pe zi, insa mult! 

Asiana Airlines Food
Asiana Airlines Food
Cand mergi intr-o tara straina, cum ar fi Coreea de Sud, Japonia sau China, nu cred ca vrei in totalitate sa mananci preparatele lor, ti-e frica ca iti umpli gura cu vreo coada de cal, picioare de broasca sau unghii de maimuta! Bine, am exagerat! Preparate mai exotice, sa le numim asa...

Inca din avion au inceput sa ma surprinda. Mi-au oferit meniul asta care la momentul ala m-a pus pe ganduri. De foame, am mancat, nah, ce sa fac! A fost ok, n-a fost rau! Asiana Airlines si-a dat silinta!



In Coreea de Sud au specialitatile lor, insa nu le-am incercat sa fiu sincer, din teama despre care va spuneam. Am fost surprins insa de un tip de restaurant unde tu singur iti prepari mancarea, dupa gustul tau! Fiecare masa are in centrul ei un gratar. Il aprinzi, te duci si deschizi frigiderul cu carne, iti alegi ce vrei sa mananci (din ce am observat predomina porcul), si o pui pe gratar. Poti de asemenea pune si legume langa, asta daca nu cumva ai o pofta mare de carne si vrei sa te indopi dupa o lunga perioada in care nu ai mancat atat de bine! Pe langa carne de porc, pui sau vita, au si fructe de mare. Fiecare alege ce-i place, deci! Salatele si dressingurile nu lipsesc! Intr-un final, te poti rasfata cu fructe, o cafea, sau doar apa! Aaaaa, am uitat sa spun ca in acest tip de restaurant mananci cat vrei. Bine, cel putin asa era regula pana am intrat eu cu inca un prieten acolo, dupa ce am iesit, cred ca s-au gandit sa o schimbe :)). 

Mihai Enasel, Busan - MeatDay Restaurant
Mihai Enasel, Busan
 MeatDay Restaurant
Partea proasta este ca gratarelul ala e cam mic pentru cat pot eu duce si trebuie sa astepti pana e gata primul rand de carne ca apoi sa poti trece la al doilea! Partea buna e ca te simti cumva folositor. Adica, iti faci singur de mancare, vorba aia, o chestie tot mai greu intalnita in ziua de azi! 

Busan - MeatDay Restaurant
Busan - MeatDay Restaurant
Aaaa, era sa uit! Stiati ca nu au cutite in acest restaurant? Iti dau doar lingura, furculita, un cleste de intors carnea si un...foarfece! Ma gandeam :"Pentru ce dracu' o fi foarfecele asta?" intorc capu' si vad localnici cum taie fasiile de carne in bucati. Atunci m-am prins, a dracu', daca nu veneam in Coreea nu stiam ca poti taia carnea cu foarfecele! :))





Au si ei restaurantele lor cu noodles, dar pastrez subiectul pentru cand am sa vorbesc despre restaurantele din Japonia (pentru ca acolo am si poze).

Sa trecem putin mai la dreapta pe harta. Sa vorbim despre experienta mea cu mancarea din restaurantele din Japonia. 


Sushi Restaurant, Fukuoka Japan
Sushi Restaurant
 Fukuoka Japa
Cand vorbiti despre mancare si apoi Japonia, ce va vine in minte? Daca Sushi este ceea la ce v-ati gandit, inseamna ca acum va saliveaza gura la fel de tare cat si mie! La trei tipuri de restaurante m-am oprit si mi-am potolit pofta in Japonia. Unul normal l-as numi eu, unde ai un meniu si comanzi ce vrei sa mananci, iar un ospatar iti aduce la masa preparatele.

Sushi - Set, Fukuoka, Japan
Sushi - Set, Fukuoka, Japan
Sushi Restaurant, Fukuoka Japan
Sushi Restaurant, Fukuoka, Japan

In Fukuoka e plin de astfel de restaurante. Alegi fiecare produs in parte sau poti face un combo (set cum ii zic ei) din mai multe preparate la un loc. Preturile difera in functie de cat comanzi, cum e si normal de altfel. Poti comanda un singur preparat care poate fi 2$, sau un set care te poate ajunge si 30$.  

Diferenta de pret nu este prea mare intre restarantele "fancy" si cele din piata. Dimpotriva, am fost surprins ca cele mai putin aratoase sa fie mai scumpe decat cele simple. Am intrat intr-un restaurant al unui batranel pe care il veti vedea in poza de mai jos, si pot spune ca preparatele lui erau putin mai scumpe decat intr-un restaurant din centrul orasului. Ospitalitatea lui insa a fost ceva de neuitat! Si-a notat pe o hartie din ce tara venim, am facut poze si am zis ca daca mai trec pe acolo o sa printez una sa i-o dau. Din pacate n-am mai apucat.

Mihai Enasel, Market Sushi Restaurant, Fukuoka Japan
Mihai Enasel, Market Sushi Restaurant, Fukuoka Japan
In Japonia au un anumit stil de a promova produsele. Vitrinele sunt adevarate opere de arta! Iti vine sa plangi langa ele! Zeci de farfuriute colorate si frumos aranjate, parca iti fac cu ochiul!
Sushi Restaurant Display inside the Mall  Nagasaki, Japan
Sushi Restaurant Display
inside the Mall
 Nagasaki, Japan
Ca tot vorbim de aranjamente si display, stati sa vedeti urmatorul tip de restaurant! Aici te asezi pe un scaunel, ai in fata betisoarele, un meniu in caz ca vrei ceva extra, si un robinet.

Poti bea ceai sau apa calda cat incape! In fata ta circula provocator mici farfuriute care au preparate Sushi de toate felurile! De pe aceasta banda poti lua orice tip de farfurie vrei! 
Sushi Restaurant, Nagasaki Japan
Sushi Restaurant, Nagasaki Japan
Ai si preturile la vedere si poti calcula oricand cat ai de platit in functie de culoarea farfuriei pe care ai ales-o. Spre exemplu o farfurie care are magina de culoare rosie, galbena sau albastra, iar in interior este alba, are preparate Sushi in ea in valoare de 100 Yeni. Pentru una care este complet rosie, verde sau albastra platesti 120 Yeni si tot asa. Dupa ce ai terminat de mancat, faci un semn unei angajate care vine si iti numara farfuriile, apoi completeaza o foaie, ti-o da in mana si cu foaia aia te duci la casa si platesti. La suma totala se adauga si un tips.

Sushi Japan
Spre deosebire de restaurantul normal, aici cam totul e automatizat. Au o masina mare (alba, dupa cum vedeti in poza) in care se pune orez si se da forma produsului final, specific Sushiului. Cam asta a fost al doilea tip de restaurant despre care va ziceam, sa trecem deci la al treilea. Ala cu noodels!

Asiaticii nu sunt innebuniti doar dupa orez, dupa cum aveam noi impresia. Le place tare sa manance si noodlesi! A inceput sa-mi placa si mie chiar!

Noodles Restaurant  Fukuoka Japan
Noodles Restaurant
 Fukuoka Japan
Vorbim asadar despre al treilea tip de restaurant. Il veti vedea in curand in poza, dar pana atunci va explic principiul. Intrii si te intampina o domnisoara (precum cea din poza, imbracata in rosu, sus-stanga) si te asista in caz ca nu stii cum functioneaza toata treaba. Practic, aici au o masina ca un fel de tonomat, bagi banii si apesi pe butonul care reprezinta tipul de noodlesi pe care il vrei (cu carne, fara carne, cu ou inauntru, fara, etc). Din masina aia o sa iasa un bilet ca de autobuz si o sa ti se dea si restul. Dai biletul fetei si te poti aseza la masa. Acolo trebuie sa mai completezi inca o foaie. E o grila unde bifezi daca vrei ca noodlesi sa fie picanti, daca ii vrei foarte soft, mai multa carne sau mai putina si tot felul de alte alegeri. Impingi foaia pe sub usita din fata ta si astepti sa-ti vina comanda! Costurile difera in functie de alegere, insa ce am luat eu era 1000 Yeni, aproximativ 10$ 

Mihai Enasel, Chinese Restaurant  Tianjin China
Mihai Enasel
 Chinese Restaurant
Tianjin China
In China n-am prea apucat sa testez diferite restaurante pentru ca mereu timpul in port era foarte scurt, orasele departe sau aveam imbarcare!  Am avut insa un overnight in Tianjin si atunci m-am putut bucura sa mananc intr-un restaurant cu autoservire. Principiul este urmatorul:
Chinese Restaurant  Tianjin China
 Chinese Restaurant
Tianjin China

Intrii, platesti aproximativ 10$ pentru mancare si trebuie platita si o taxa de risipa. Adica, daca tu iei mancare cat pentru 5 persoane si nu o mananci, nu mai vezi taxa inapoi. Este o metoda buna de a educa oamenii cred! 

Si aici au tot felul de preparate. M-am bazat in principal pe pui si rata, pentru ca imi era frica de ce altceva as fi putut avea in gura. Totul se prepara in acel moment, poti vedea asta. Te duci si iti iei singur ce vrei sa mananci. La masa au un fel de aragaz unde poti fierbe apa ca sa-ti prepari noodles, sau sa gatesti singur fructele de mare. Pe langa mancare, poti sa si bei...cat poti!

La sfarsit vine un responsabil sa verifice daca ai mancat tot si iti semneaza hartie cum ca iti pot returna taxa pe risipa inapoi, sau, daca ai masa plina si nu mai poti manca, banii raman la ei.

Am mai fost intr-un alt restaurant unde mesele au incluse plite electrice, iar dupa ce dai comanda din Meniu, este adusa mancare care se numeste Dry Hot Pot, iti lasa oala pe plita aia, iar mancarea ramane calda pana la ultima inghititura! :D. Dry Hot Pot-ul contine carne (pui, porc, fructe de mare) dar si legume. Este foarte gustoasa. Mie mi-a placut maxim Hot Pot-ul de porc!

Sper ca v-a placut calatoria printre restaurantele din Asia si ca nu v-am lasat gura apa! Si daca s-a intamplat asta, stingeti cu sarmale! :D

2 comentarii :