marți, 12 aprilie 2016

Daca nu biserici si catedrale, ce mai pozam?

Trupa Taxi a vrut sa dea un mare boom de popularitate in randul romanilor, sa le creasca putin cota si numele, insa a cam dat-o in bara. Probabil ca ei au o intentie buna (aceea de a transmite mesajul cum ca si in biserici mai mici si mai ieftine, Dumnezeu este prezent si ca nu trebuie sa bagam sute de milioane de Euro in cladiri imense pentru asta) insa au formulat-o intr-un fel in care romanul o poate interpreta cum vrea el (deja suntem faimosi pentru asta, nu?)

Catedrala Ortodoxa din Bacau
Dan Teodorescu, creierul poemului, regreta acum ca s-a creat aceasta confuzie intre "ce ar fi trebuit sa intelegem" si "ce s-a inteles" : "Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Și un apel foarte simplu." Cum scrie un prieten (Patriciu) pe Facebook, "Așa-i acum, trebuie să explici versurile ca să înțeleagă toți, obișnuiți fiind să interpreteze orice de la eterna "Ce a vrut să zică autorul cu...?". Deci, o fi bine toata labareala asta in scoli pe la orele de romana cu "ce a vrut sa spuna autorul" iar noi incepem sa zicem toate prostiile care ne vin in cap, iar pana la urma, spre surprinderea noastra aflam ca, da, asa a vrut sa zica autorul!? :)) Mie mi s-a intamplat de multe ori la orele de romana cand trebuia sa explic ce a vrut sa zic autorul spre exemplu :"Si cerul era albastru, si pasarile vii..." spuneam ca autorul se simtea implinit si ca fericirea din sufletul lui este redata prin aceasta sintagma care oglindeste starea lui spirituala, iar pasarile vii denota faptul ca este plin de viata si cap priveste spre un viitor bun ..." A dracu', profesoara mi-a pus 10 ca deh, asta a vrut sa zica si autorul :))!

Nu vreau sa comentez textul trupei Taxi, pentru ca oricat te-ai lupta, bani tot o sa se aloce pentru a construi biserici (mari), mai ales acum cand partidele politice sunt mana-in-mana cu preotii si capii Bisericii. Si pana la urma, ce este mai frumos (ca arhitectura) intr-un oras daca nu cateva catedrale mari pe care le pozam toti. Numai in Bacau se fac enspe mii de poze zilnic Catedralei din Centru. Turistii ce sa vada daca nu aceste monumente istorice?

Cu siguranta sunt multe alte monumente in care s-ar trebui investi, insa deocamdata bisericile sunt cele care atrag fonduri din mai multe parti.

Despre smintenie, Valeriu Andriuta
Sa vorbim putin despre pamflet/parodia facuta de catre Valeriu Andriuta numita de catre el "despre smintenie"! Cred ca are versuri mai bune decat melodia facuta  de trupa Taxi si are mai mult potentiat pentru ca este mai comica. Este prezent un singur artist, insa rolurile pe care le joaca sunt foarte simpatice! Eu l-am ales pe cel care imi place, si am pus si poza in articol! 

Sunteti pro sau contra constuirii de biserici mari? Va plac mai mult cele mici ?

Pana la urma, ce a vrut sa zica autorul cu acest articol?

VIDEO - PARODIE DESPRE SMERENIE, - VALERIU ANDRIUTA - DESPRE SMINTENIE :


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu