luni, 21 decembrie 2015

Cum poti trece coasigurat la CNAS sotia sau sotul strain care are Permisul de Sedere in Romania.

Casa de asigurari de sanatate
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate
Pentru ca m-am saturat de drumuri si de "usi inchise" am decis sa impart cu voi experientele mele. 

Sotia mea a obtinut Permisul de Sedere in Romania, trebuie sa-i fac in termen de 90 de zile o asigurare de sanatate la CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate), cea privata nu este buna!

La mine a fost o zapaceala totala, dar am sa va scriu pe scurt principalele aspecte, precum si ce acte aveti nevoie, dar si unde sa mergeti pentru a obtine intr-un final co-asigurarea de sanatate la CNAS.

Sunt doua cazuri : 

- Daca aveti un venit (sunteti salariat) in Romania, si doriti ca luati sotul sau sotia precum coasigurat la CNAS, atunci trebuie sa faceti un drum la ANAF(in Bacau este fata in fata cu Hotel Dumbrava, in spatele Primariei Bacau sau un alt reper ar fi Trezoreria din Bacau) cu dovada ca sunteti salariat ( cu cel putin 6 luni inainte) si sa cereti o dovada de venit. Faceti o copie xerox acestei dovezi, a certificatului de casatorie, a buletinului dumneavoastra precum si o copie a permisului de sedere. Cu toate acestea va intreptati spre CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Aceasta se afla in Bacau in cladirea Policlinicii Vechi, vis-a-vis de Posta nr 1. O sa va dea sa completati acolo cateva hartii (la ghiseul nr 4) apoi va trimite la ghiseul nr 5 pentru o samnatura si o stampila. Ii faceti o copie acelei hartii si va duceti la Oficiul de Imigrari pentru a o pune la dosar, asa cum am scris in articolul precedent.

- Daca nu aveti nici un venit (nu sunteti salariat sau alte forme) in Romania, atunci situatia este in felul urmator: Mergeti la ANAF(in Bacau este fata in fata cu Hotel Dumbrava, in spatele Primariei Bacau sau un alt reper ar fi Trezoreria din Bacau) si le spuneti ca vreti sa platiti Asigurarea de Sanatate pentru CNAS. Nu uitati ca trebuie sa platiti si pentru 6 luni in urma! Trebuie sa-i spuneti doamnei/domnului de acolo, altfel o sa umblati toata ziua de la o institutie la alta, stand la aceleasi cozi de doua ori! De la acel ghiseu o sa va dea o foaie de varsamant cu suma pe care o aveti de platit (aceasta suma se calculeaza in raport cu salariul minim pe economie). Cu acea foaie de varsamant, mergeti in cladirea de alaturi, adica la Trezorerie, Acolo alte cozi. Stati la una din ele, dati foaia de varsamant si apoi langa ghiseul la care ati stat la coada este casieria, abia acolo platiti. O sa va dea o foaie cum ca ati achitat. O trageti la xerox, precum si celalalte acte necesare : certificatul de casatorie, a buletinul dumneavoastra precum si o copie a permisului de sedere. Abia acum, avant toate aceste acte va puteti intrepta spre CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate). Aceasta se afla in Bacau in cladirea Policlinicii Vechi, vis-a-vis de Posta nr 1. O sa va dea sa completati acolo cateva hartii (la ghiseul nr 4) apoi va trimite la ghiseul nr 5 pentru o samnatura si o stampila. Ii faceti o copie acelei hartii si va duceti la Oficiul de Imigrari pentru a o pune la dosar, asa cum am scris in articolul precedent.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu