In acest articol o sa va prezint situatia mea, precum si cum am reusit sa o rezolvam, drumuri multe si indelungi cozi,
![]() |
Permis de sedere in Romania |
Sunt casatorit cu un cetatean al unui stat din afara Uniunii Europene, iar pentru ca sotia sa poata stea in Romania, are nevoie de acest Permis de sedere care se acorda in functie de unele conditii. Ea a primit pentru faptul ca este casatorita cu un cetatean roman, adica cu mine. Mai pot primi permise de sedere pe teritoriul Romaniei studentii straini veniti la studii aici, cei care presteaza activitati economice la noi in tara, etc.
In cazul in care sunteti casatorit cu un cetatean din afara Uniunii Europene si doriti sa ii faceti un Permis de Sedere in Romania trebuie sa stiti ca inainte de a va prezenta la Oficiul de Imigrari din orasul dumneavoastra, sa luam spre exemplu Bacau (aici am aplicat noi) trebuie sa stiti ca aveti nevoie de urmatoarele acte/hartii:
- Sotul/sotia trebuie sa vina din tara lui/ei cu Pasaportul cu numele nou (de dupa casatorie) avand pe el Viza de intrare in Romaniei (viza pentru reintregirea familiei in acest caz) care este valabila 90 de zile.
- Treceti intai pe la o Banca CEC pentru a plati o taxa pentru Permisul de Se
dere in valoare de 260 lei (cel putin atat era in Noiembrie 2015).
- Aveti de facut apoi un drum pana la oficiul de Taxe si Impozite din orasul dumneavoastra pentru a plati Taxa de timbru care are valoarea de 5 lei (Noiembrie 2015). In Bacau este chiar in centru, langa Posta nr 1.
- Mai treceti si pe la medicul dumneavoastra de familie pentru a lua o adeverinta cum ca nu este bolnav/a si ca nu este un pericol pentru societate (20 lei)
- Aveti nevoie si de o copie a certificatului de casatorie
- O copie a cartii de identitate a sotului/sotiei (adica a celui care este cetatean roman)
- Mergeti la un notar pentru ca sa il luati in spatiu, asta daca sunteti proprietarul locuintei, daca nu, trebuie sa mearga cineva care are o locuinta si declara ca il/o ia in spatiu (adica sa locuiasca in casa lui/ei)
- O copie a contractului de locuinta (actul de proprietate sau chirie).
- O copie a unei asigurari de sanatate de la CNAS cum ca este coasiguratul dumneavoastra. Aceasta se face in termen de cel mult 90 de zile dupa obtinerea Permisului de Sedere. Am scris un nou articol aici despre pasii care trebuie urmati pentru a obtine aceasta hartie.
Cam astea sunt actele necesarii obtinerii permisului de sedere in Romania. Urmatorul pas este sa asteptati (cam 30 de zile) pentru eliberarea permisului.
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu