miercuri, 16 decembrie 2015

Asemanari intre o haita de lupi si Republica fantastica Romania!

Citesc un text foarte bun de pe o pagina de Facebook a Parcului Natural a Vanatorilor Neamt, unde daca priviti imaginea veti vedea ca in natura, chiar si animalele, au o logica a lor. O logica foarte bine gandita, bazata pe instinct. Se poate spune asta si despre logica omeneasca? Dar despre logica romanului?
Sa analizam textul : "Haita de lupi .Primii trei lupi sunt cei mai slabi si bolnavi. Ei imprima ritmul de mers intregii haite. Daca ar fi invers, ei ar ramane in urma si vor pieri. In caz de ambuscada, ei sunt primii sacrificati. Mergand in fata, acestia batatoresc poteca prin zapada, pentru a economisi puterile celor din urma lor. Sunt urmati de cinci lupi puternici care formeaza avangarda, iar in mijloc se afla averea haitei - 11 lupoaice. Apoi, alti cinci lupi care formeaza ariergarda. Si ultimul, aproape izolate de haita, este conducatorul. El trebuie sa-si vada toata haita, pentru a o controla, dirija, coordona si a da comenzile necesare."
In societatea noastra este fix invers. Conducatorii stau inaintea haitei, ei stabilesc ritmul, iar cine ramane in urma, sa ramana, da-l in plm. Ei nu batatoresc nici o carare, ba mai mult o strica!

Haita de lupi in Siberia
Conducatorilor le putem adauga ca grup aferent si "lupii-demnitari" care in sistemul nostru,"bine gandit de om", administreaza toate ceea ce se decide de catre conducatori. Bineinteles acestia au anumite privilegii, gen "ultimul scapa turma!" ori "imunitate la raceala". Pot face si cu randul : anul asta stau eu putin mai in fata, la anu' stai tu si tot asa pana fiecare dintre ei ocupa un loc cat mai in fata! Acest lucru este foarte important pentru grupul lor. 

Nicidecum nu sunt ei cei sacrificati in cazul in care se intampla ceva, restul "haitei" suporta consecintele.

Urmeaza apoi averea haitei, numit si PIB, avere care se imparte celor mai sus amintiti in functie de lungimea limbii. Daca ai o limba mai lunga si mai dulce, primesti mai mult din avere.

In coada haitei sta grupul asa-numit pulime, sau in alti termeni, prostimea! Ei au grija ca toata haita sa nu ramana pe loc si sa poata continua drumul catre, zic ei, spre mai bine! Intr-un cuvant, ei pun umarul la suplimentarea cu hrana a haitei.

In urma analizei, eu nu am gasit nici o asemanare! Voi?

Sa fie oare logica animalelor mult mai buna decat cea omeneasca? Trebuie schimbat ceva in haita romaneasca sau "las ca mergem si asa?". 
Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu