duminică, 22 noiembrie 2015

Daca as fi facut eu fotografia Guvernului Ciolos pe vas, managerul mi-ar fi dat-o de cap, poate as fi plecat si acasa!

Stiu ca a trecut ceva timp de la formarea noului Guvern, cel care poata si numele Prim-Ministrului Ciolos, insa nu vazusem poza aceasta pana acum si as vrea sa fac cateva comentarii.

Fotografie Guvern Ciolos
Guvernul Ciolos 2015

Ca fotograf, trebuie sa respecti anumite reguli, ca in orice alt job de altfel. Ai cateva responsabilitati pe care esti nevoit sa le faci zi de zi. Una din ele este aranjarea in cadru, iar o alta ar fi comunicarea cu clientul dar pe parcurs o sa vedeti ca nu ne limitam doar la acestea doua.

Fotograful care a executat aceasta fotografie nu doar ca nu-si respecta meseria pe care o practica, sau pe sine, ci nu respecta nici Guvernul Romaniei sau cetatenii acestui stat! In primul rand, acest cadru deranjeaza ochiul iar creierul nu poate intelege fotografia, stie ca ceva este in neregula. Multi oameni lipsesc din cadru sau sunt taiati pe jumatate si asta din pricina faptului ca nu i-a asezat corect! Am inteles ca Presedintele Romaniei trebuie sa stea in fata si cat mai pe centru insa daca asta nu afecteaza imaginea de ansamblu. Daca Iohannis avea 2,5m inaltime si 200kg, tot in fata l-ar fi asezat? Daca as fi facut eu aceasta fotografie pe vas, a doua zi ma pregateam de o sedinta sanatoasa tinuta de Manager in fata echipei, plus ca sutam scari pentru restul contractului. Sa va zic sincer, o astfel de poza n-as fi dat-o public nici sa fiu platit! De ce ? Pentru ca nu-mi face bine nici mie, nici lor!


Aceasta fotografie ar fi putut fi realizata foarte simplu si frumos trecandu-i pe cei din primul rand in al doilea, sau mai simplu, pe trei randuri, cei din ultimul rand ar fi fost trecuti in fata, cu picioarele pe marmura, Presedintele ramanea unde este acum, cu ceilalti membrii de langa el, iar in spatele lor, restul care vor umple practic locurile ramase goale.

N-as fi facut doar o singura fotografie ci vreo 10! Intr-un astfel de cadru, unicat, trebuie sa fii sigur ca toti vor avea ochii deschisi, gura inchisa, privirea spre tine (fotograf). Daca nu sunt favorizate conditiile acestea, le comunici : "toata lumea ochii la mine" sau "domnul cu cravata rosie a clipit, repetam poza." etc

Ce mai vad eu este distorsiunea de pe marginile fotografiei, asta denota ca fotograful a fost foarte aproape de grup, nu a folosit zoom-ul ba chiar a deschis lentila la wide maxim si astfel cei de pe margina au fost rotunjiti. Se putea evita daca avea destul loc sa se fi dat mai in spate, si sa foloseasca cat de cat zoom-ul, darasta depinde si de locul unde s-a tras, poate nu i-a permis.

Daca acesti domni ar fi fost pasagerii unui vas de croaziera, iar eu as fi fost fotograful care ar fi facut poza acestui grup, cred ca doar doi in ei mi-ar fi cumparat fotografia : domnul Iohannis si celalalt dom din stanga domnului Ciolos, pentru ca doar ei au iesit cat de cat mai bine. Astfel as fi pierdut o suma importanta de bani, adica restul oamenilor din poza pe care i-as fi privit ca pe potentiali clienti!

Dar pana la urma, toti suntem experti la datul cu parerea!

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu