miercuri, 23 ianuarie 2013

Cum ne fura STATUL prin TVA si nu numai!

Statul asta e dat dracu', cum te prinde, cum te f*te! De mult sunt impotriva sistemului defect, dar azi cand am vazut cat de tare ma fura, m-au luat iarasi nervii! Fac si eu o comanda online, vorba aia sa ajung mai ieftin la pret, ca nah, banii se fac greu si fara bani esti un nimeni.  Surprize surprize! TVA-ul pentru un laptop este de 6 meleoane, adica daca mai pui 3, mai poti cumpara inca unul, mai slab ce-i drept. In alte cuvinte spus, eu tocmai am platit statului printr-o simpla tranzatie un salariu de-al mamei mele, ca atata castiga! Adicalea ea munceste o luna de zile, si primeste bataia asta de joc, iar Statul ia suma fara nici un efort.

La un simplu calcul vedem cam cat castiga Statul doar daca s-ar vinde doar 3 laptopuri/zi, 6x3 = 18 de meleoane bune. Daca s-ar multumi cu atat ar fi bine, dar 99% dintre produsele comercializate pe piata romaneasca au TVA-ul, adica Taxa pe Valoare Adaugata, 24 % din valoarea produsului, o adevarata crima pentru clienti!

Nu, nu, masacrul nu se termina aici! Tot flamandul Stat e cel care ne impoziteaza si veniturile, adica dupa ce platim 24% in plus din valoarea produsului pe care il cumparam, ne mai retrage si 16% impozit pe venit, apoi alte taxe gen CAS si CASS, precum si Fondul de Somaj si probabil mai sunt si altele care nu-mi vin acum in cap.

Cert este ca Statul ne beleste de piele dar de ce ar trebui sa ma plang cand avem sosele bune, spitale cu rezultate de exceptie si conditii de lux in saloane, serviciul de Urgente precum si Politia lucreaza in favoarea noastra si NU ia spaga, parlamentarii nu au diurna ca sa stea prin hoteluri si NU au 100 Ron asigurati doar pentru micul dejun pe care multi romanii il sar pentru ca ori nu au timp ca-s afundati in munca, ori pur si simplu nu-l au! De ce sa ma enervez cand ii aud ca nu au cu ce sa plateasca pensii si salarii cand ei ne fura pe fata, ba cateodata ne aduc si aminte in caz ca uitam! Astia suntem noi romanii, nu vrem sa schimbam nimic, nu ne pasa, nu ne implicam! Dar pana cand? "Pana cand moartea ne va desparti!"

A mai scris Cristi Juverdeanu despre cat mananca statul din salariu, sau puteti folosi site-ul CalculatorSalariu ca sa aflati cat mai cheltuie angajatorul pentru diferite tipuri de salarii.

Hai, spor la cheltuit bani!


7 comentarii :

  1. Ratiunea (cinica) din spatele acestei cote ridicole a TVA in Romania a fost explicata de un functionar BNR, daca nu ma insel, care zicea cu nonsalnta ca in Romania ,,nu exista o cultura a fiscalitatii'' adica romanii, nu merg de bunavoie sa plateasca taxe directe, in consecinta singura modalitate de a colecta la buget este o taxa indirecta(TVA-care e inclus frumos in pretul final)ca, pana la urma fiecare cetatean mai cumpara cate ceva; parearea mea este ca orice om normal nu ar plati de bunavoie un pret imens pentru un serviciu de toata jena( in acest caz taxe imense contra servicii publice sub orice critica), dar statul are puterea sa ne oblige pana la urma-TVA, modalitatea ideala.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vad ca nu exista interes pentru aceasta "cultura a fiscalitatii". Probabil vor merge mult mai bine lucrurile daca in loc de ..."asa se face" se va inlocui cu "pentru asta se face". Cred ca daca omul stie de ce face un lucru, nu ar mai fi atat de reticent. Pana una-alta, nu ne ramane decat sa invatam pe cont propriu, daca avem rabdarea si puterea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In Romania nu cred ca se va inlocui pentru ca au coruptii din politica de pierdut :"Pentru asta platiti, pentru ca sa traim noi(clasa politica) bine"

      Ștergere
  3. Elementul central al articolului, TVA-ul de 24%, nu este un lucru care poate fi influentat cu usurinta de cetateni. Impozitele intra in aceeasi categorie. Imi pare rau, dar asta este realitatea in care traim. Nu zabovesc prea mult pe "de ce nu poti influenta, tu, cetatean de rand, deciziile unui stat", este o discutie fara rost.

    Si atunci? Care sunt masurile pe care o parte (am sa explic imediat de ce numai o parte) din cetatenii romani le pot lua ca sa transmita statului mesajul "impozitele voastre sunt prea mari"?

    Ma refer, evident, la solutii pasnice, nu la proteste in Piata Universitatii. Romanii au de invatat ca statul trebuie atins acolo unde il doare.

    Un grup de protestatari, chiar daca are mii de oameni, nu va reusi sa provoace discomfort unui stat. Am vazut foarte bine la protestele din iarna trecuta ca mai degraba ai sansa sa fii arestat si batut cu brutalitate decat sa provoci o schimbare tangibila.
    Ok, acum ca am stabilit ca oamenii sanatosi la cap, care nu vor sa fie batuti de jandarmi, nu protesteaza violent, ce masuri iau?

    Categoria freelance-rilor si a antreprenorilor este cea mai avantajata, ei au cea mai mare libertate de actiune. Ei sunt persoanele care isi pot muta activitatea in alte tari, deschizandu-si firme offshore. Exista asa-numitele "paradisuri fiscale", care ofera conditii mult mai bune decat Romania, si le permit detinatorilor lor sa ramana cu mai bine de 85% din profitul brut.

    Deja, 22.000 de firme au plecat din România, sub guvernarea PDL. Sub guvernarea USL au mai plecat cateva foarte importante: Praktiker, Real, Eureko, Carrefour, WizzAir, E.ON. (sursa: http://capitalismpepaine.wordpress.com/2012/07/16/nu-platiti-taxa-de-sanatate-ponta/)

    Ai putea spune "ele sunt corporatii, ele isi permit sa se relocheze", dar ai gresi. Tot mai multi webdesigneri, programatori si alte soiuri de freelanceri isi muta activitatea, prin firme offshore, in strainatate, iar acesti oameni fac profituri anuale infime in comparatie cu cele ale corporatiilor.

    Am terminat cu firmele offshore. Ce pot celelalte clase sociale sa faca?

    Angajatii, din pacate, au mult mai putin loc de actiune.

    Singurele metode legale prin care pot afecta statul sunt: sa isi schimbe toate economiile in orice alta moneda, numai lei nu + in cazul in care nu risca sa tina banii la saltea, sa foloseasca banci din afara Romaniei pentru economii.

    Cursul valutar este o gluma proasta, este praf in ochi. Cea mai buna dovada in acest sens sunt cresterile de preturi enorme din ultimele 12 luni, in conditiile in care leul a ramas relativ stabil. In concluzie, leii valoreaza din ce in ce mai putin, doar ca BNR-ul nu lasa cursul sa o ia la vale pentru ca atunci se instaleaza panica in randul populatiei.

    Si ajungem si la bugetari. Aici trebuie sa precizez ca principala sursa de venit din familia mea, tatal meu, lucreaza ca bugetar, deci tineti-va rosiile pentru cateva momente, eu fac parte din cei care, in caz ca se hotarasc disponibilizari, sufera foarte mult.

    Acum, ca am stabilit asta, trebuie sa spun si cea mai trista parte: bugetarii au mainile perfect legate, ei nu au cum lupta impotriva statului. Nu ii acuz, nu ii condamn, doar constat o realitate.

    Ce au toate aceste masuri in comun? Banii. Banii sunt sangele unei afaceri, si sunt sangele unui stat. Fara bani, statul moare. Toate masurile de mai sus ajuta o parte din cetatenii romani sa nu mai fie jefuiti chiar atat de tare de stat.

    Ajuta pe unii romani sa isi duca banii acolo unde ghearele statului nu ii mai pot atinge. Aceste solutii, care pot fi denumite "greva fiscala", pot afecta un stat in profunzime, daca o masa suficient de mare de oameni se decid sa adere la aceasta forma de protest pasnic, scoaterea banilor proprii din Romania.

    RăspundețiȘtergere
  4. fiscalitatea este o mare problema in romania pacat ca dormim pe noi totusi

    RăspundețiȘtergere