marți, 18 decembrie 2012

Cum este in Iraq? Cum sunt oamenii din Iraq ?

Probabil ca v-ati intrebat vreodata ce fel de oameni traiesc in Iraq, si aveti intrebari de genul : dorm noaptea cu bombe in loc de perna? In loc sa manance cu lingura, mananca cu teava de la pusca? Este adevarat ca femeile sunt acoperite din cap pana in picioare? Le plac strainii si ii accepta?

Recunosc ca au o cultura diferita dar si ciudata in acelasi timp. Probabil pentru ei este bine, insa pentru europeni e putin deranjanta, ei fiind crescuti si invatati cu alte obiceiuri.

Sunt oameni foarte darnici, si daca au ceva impart cu tine din tot sufletul. Cand iti ofera ceva pun mana pe un ochi sau pe inima, asta insemnand "pentru tine imi dau si inima", un fel de "iti dau din tot sufletul" la noi. Daca iti place ceva si ei vad asta, ti-o ofera :" For you! No problem Mihai, you are my brother!" Nu toti sunt chiar asa, dar majoritatea sunt! Ei au ceva de impartit cu arabii. Mereu s-au dusmanit, dar daca nu esti arab, nu ai nici o problema cu ei.

Sunt foarte credinciosi si se roaga de cate ori trebuie (au obiceiurile lor). Dimineata pe la 5 fara 10 cei de la Moschei incep rugaciunea "Allah Akbar" am inteles ca se cheama. Pe la 12 fara 10, 15 fara 10 si apoi la 17 fara 10 iar. Au postul lor numit Ramazan si il tin cu strictete! Nu beau apa si nici nu mananca atata timp cat soarele este pe cer. Mananca dimineata la 4 si apoi seara la ora 21.

Da, am vazut oameni care mergeau cu arma in mana, am vazut oamenii care poarta cutit la brau, am vazut oameni care aveau valize pline cu bani. Prietenul meu, Ali, a zis ca el nu rezolva o probelema cu pumnul,nu, el da direct cu, cutitul, de 3 ori si esti "kaput". A zis de altfel ca el nu cauta problemele, dar cand acestea vin, el le raspunde, era foarte comic cand povestea, si eu radeam cu jumatate de gura. A avut mai multe incidente dintre care unul grav. Cineva se luase de un frate de-al lui, el a sarit sa-l apere si l-a injunghiat pe ala de 3 ori, mi-a aratat cam pe unde, si a plecat din orasul natal ca sa se linisteasca apele. Familia lui a platit victimei cat trebuia sa plateasca, ca sa nu faca puscarie. La ei sunt niste legi ciudate, cam totul se poate cumpara cu bani.

Sunt cinstiti si nu fura. Nu au taxe prea multe, nu au TVA, nu au accize (un pachet de Kent costa 3.5 lei)

De la oameni simpli, pana la oameni care invart milioane de dolari, toti te respecta, chiar daca ai pe tine haine de 2$. Nu conteaza ca esti murdar pe maini, iti intind mana sa te salute. I-am zis unuia dintre sefi ca-i dau bani sa-mi cumpere un stick de internet ca eu nu am adresa si nu pot cumpara, in cateva zile a instalat wireless in toata cladirea, "special for romanian people".

Am iesit cu ei si am vazut cum se distreaza. Ne-au luat cu masinile si am fost la un gratar. Am ascultat muzica lor si e foarte dansabila. Am facut poze la greu, erau incantati ca am aparat si ca facem poze impreuna. 

Ai o problema daca pe strada intorci capul dupa o femeie. Am aflat ca si daca fotografiezi o femeie fara acordul ei, daca te vede un barbat, poate sa te bata pe strada! E o chestie foarte grava. Nu ai voie sa stai in maiou sau pielea goala. Erau cativa romani si dupa ce bausera putin stateau pe balcon fara tricou. A venit politia, i-a saltat si i-a dus la o sectie. Dupa vreo 3 ore i-a adus inapoi. Acum au balconul infundat! :))

In regiunea unde am fost eu femeile sunt acoperite, li se vede doar fata, insa sunt alte parti ale Iraq-ului unde nu au voie sa fie descoperite decat in zona ochilor.

Arhitectura : Pot spune ca au cateva blocuri, insa predomina casele cu doua sau 3 etaje. Nu au acoperis din tabla ci doar placa de beton turnata. Au butoaie mari pe casa, acolo au apa. Vara aceasta se incalzeste sub razele puternice ale soarelui dar iarna sunt necesare boilere.
Alimentatie :  Nu gasesti carne de porc. Doar pui, vaca si oaie. Oaie la greu! Vrei shaorma? 90% s-ar putea sa fie cu carne de oaie. Nu au paine cum avem noi, au brutarii cu turte sau cu lipii rotunde si subtiri.

Transport : Nu au autobuze mari cum sunt la noi, ci doar microbuze de 15-20 locuri. Nu au trenuri decat in capitala si intr-un alt oras. Biciclete nu am vazut sincer decat la 1-2 copilasi.

Bineinteles sunt si orase in care sunt atentate, lupte armate si tancuri insa eu am fost intr-un orasel linistit, si sper sa ramana asa! Cand se schimba ceva in Iraq, o sa mai scriu! :)) :D


2 comentarii :

  1. Interesant ce-i drept, cultura asta a lor. Cat priveste "iuteala" de a omori/bate/schingiui in numele lui Allah se vede ca religia lor mai are cale lunga de parcurs pana sa ajunga la nivelul contemporan de civilizatie si acceptare.

    De asta. nu-i de mirare ca multe acte agresive in Europa sunt realizate cu preponderenta de imigranti de orientare religioasa musulmana.

    Nu zic, ca experienta culturala e fain sa experimentezi multe chestii, dar personal nu mi-ar placea sa traiesc intr-o lume musulmana prea mult timp.

    RăspundețiȘtergere