miercuri, 28 decembrie 2011

O fi buna scoala?


Cu totii ne-am intrebat cel putin o data prin generala, apoi in liceu, deja la facultate iti pui intrebarea asta zilnic! Este buna scoala? Te ajuta cu ceva?


Stim cu totii care este situatia in tara si de angajat in domeniul in care ai terminat facultatea, nu stiu daca esti atat de norocos, insa scoala te ajuta, in mod clar. Nu te ajuta sa devii milionar, pentru ca poti deveni milionar si daca mostenesti 43242 hectare de pamant de la Matusa Tamara, sau castigi la Loto (apropo, tre' sa joci ca sa castigi).

Scoala incepand cu nivelul de baza, adica scoala generala (gradinita e deja sub acest nivel) te pregateste pentru ce va urma, te invata sa scrii si sa citesti (desi unii abia in clasa a 12-a termina acest proces). Inveti sa aduni, astfel stii ca daca cumperi doua doze de bere si apoi mai vrei inca doua, stii ca de fapt ai cumparat 4, te invata sa scazi, daca ai datorie la cineva 100 lei, scazi 20 (partea ta) si ii zici ca aveai numai 80 lei datorie. Scoala te ajuta si sa inmultesti, am cumparat 5 tigari ori 4 bani bucata,  tre' sa-i ceri mamei 2 lei  ca atat vine per total, dar avantajul este la impartire, ai 20 grame de praf pe care trebuie sa-l imparti prietenilor, tie iti lasi mai mult, lor le dai mai putin. Astea-s avantajele scolii generale + liceu.

Facultatea te invata cum sa manipulezi si sa te folosesti informatiile care le ai deja din liceu. Faci marketing sau administrarea afacerilor, stii cum sa-ti vinzi marfa. Faci litere, poti scrie prospectul acesteia, faci inginerie, creezi marfa sau ambalajul, faci "facultate dupa gratii" iesi cu diploma "scoala vietii" si te numesti smecher!

Lasand glumele la o parte, scoala este buna, in orice masura este ea, dar cu cat ai mai multa, cu atat gandesti altfel. Mi-am dat seama ca am 16 ani de scoala, aproape cat varsta medie de viata a unui locuitor dintr-un trib uitat de lume!

Acumulati informatii ca pentru asta avem creier!

Un comentariu :