vineri, 11 noiembrie 2011

Fotografia. O arta sau doar joaca?

Fotografia este o arta, sau daca ai un aparat in mana, automat poti imortaliza sau da nastere unor emotii?

Primul aparat foto (pe film, normal) mi l-am luat acum multi ani, din standurile de la Piata Mare, va dati seama ce calitate! Pretul era destul de ridicat pe atunci (in conceptia mea). Costa 400 de mii (in bani vechi), si era cel mai scump care l-am vazut in tot standul. Avea si zoom, lucru nou la vremea aceea!. Am strans multe luni banii de pachet pentru ca alocatiile le incasau parintii, nu le puneau pe cardul propriu, ca acum, si erau folosite exact in scopul pentru care au fost facute. La cum povestesc o sa ziceti ca am 100 de ani, insa am doar 22.

Atunci nu avea toata lumea internet, ca sa te poti interesa de aparate foto mai bune, decat daca mergeai in locuri special create pentru asta, numite Internet Caffeuri, recunosc ca ma duceam, dar ca sa joc Counter Strike. 

Acum fotografiile sunt mii si mii, orasele sunt pline de afise, copilele pe Facebook pozandu-se cu telefonu' si semnandu-si poza "xy Photography". La inceput era munca multa pentru a fotografia, daca ne aducem aminte primele aparate foto, imense, si care scoteau un mare nor de fum atunci cand se fotografia, developarea era iar alta munca. Acum, apesi pe un buton, bagi un cablu de date la PC si ai poza de avatar!

Sa fie oare fotografia accesibila oricui? Recunosc ca de multe ori ma bazez pe noroc, insa am momente cand inspiratia da pe-afara, si trebuie s-o fac atunci, altfel nu-mi iese!

Nu stiu cum e pentru voi fotografia, insa pentru mine e un hobby foarte frumos, dar si costisitor. Niciodata nu te multumesti cu ce aparat/obiective ai, vrei intotdeauna mai mult, si de ce nu, pentru ca tehnologia avanseaza, apar lucruri mai performante!


Va intreb pe voi, fotografia este o arta, sau faceti cate una din cand in cand sa aveti o amintire?

9 comentarii :

 1. Daca imi scriai asta acum 2-3 ani, probabil plateai te cauta politia pe la usa.

  RăspundețiȘtergere
 2. Practic este o arta daca sti cu adevarat sa folosesti un aparat profesional, nu doar pe modul AUTO!

  RăspundețiȘtergere
 3. Cu siguranta trebuie sa stii modul manual, altfel nu-ti iese ce trebuie!

  RăspundețiȘtergere
 4. pentru mine e clar ca fotografia e o arta, altfel nici nu s-ar gasii in cele mai multe muzee de arta sectiuni dedicate fotografiei (muzeul de arta din Cluj are o foarte frumoasa galerie foto). Dar nho, acum depinde, la fel cum si muzica e o arta si toti cred ca pot canta (de cand cu Romanii au talent, X factor, Vocea romaniei, am impresia ca toti romanii se cred muzicanti :)) ), la felsi cu fotografia, mult prea multi cred ca au acel talent. pentru ca totusi e nevoie si de o anumita inclinatie si investitie pentru a fi un bun fotograf.

  RăspundețiȘtergere
 5. Fotografia este o arta in modul manual si o metoda de a strange amintiri in mod auto. Sunt ,,artisti" cu sapuniere cu pretentii de a li se spune fotografi, care se incurca in comenzi atunci cand li se pune un DSLR in brate, uitandu-se la obiectiv ca la sifon. Pentru un fotograf cu adevarat dedicat, este un hobby foarte costisitor, dar daca esti cu adevarat pasionat faci pe dracu in patru sa iti iei ultimul tip de Nikon D3S chiar daca trb sa iti vinzi juma' de apartament ca sa ti-l cumperi.

  RăspundețiȘtergere
 6. multi dintre noi facem "poze" dar putini facem "fotografii".

  RăspundețiȘtergere
 7. e arta dar e pacat ca multi au impresia ca valoarea echipamentului te face un fotograf mai bun...

  RăspundețiȘtergere