vineri, 7 octombrie 2011

Intrebari logice despre viata omului

Eram astazi la cursul de creativitate (predat de un profesor foarte drag mie), si discutand despre inovatii si noi concepte, mi-au trecut prin minte cateva lucruri care daca le analizam, sunt puse in antiteza fara a trebui!

O sa-L introduc si pe Dumnezeu in acest articol, deci daca citeste vreun fanatic religios, sa nu-mi aprinda lumanari, pentru ca o sa scriu lucruri legate de logica, fiind impartial in ceea ce priveste religia sau stiinta.

Ma gandeam ca de-a lungul evolutiei umane, din momentul in care omul se pieptana in cap cu crengi, pana acum cand inchiriaza spatiu pe luna, anumite evenimente sunt atribuite fie lui, fie unei Divinitati numite Dumnezeu (inainte aceste divinitati erau zeii, insa cu timpul omu s-a mai desteptat cica). Problema este insa cum se atribuie aceste evenimente. Am sa dau cateva exemple pentru a putea fi inteles. Intr-o comunitate credincioasa n-a plouat de 5 luni, nu creste porumbul, vita de vie, fasolea, etc, oamenii se duc la biserica, se roaga, fac procesiuni, fac pomeni etc. Discutie intre doua babe :" - Daca ar da Dumnezeu sa ploaie ca tare e uscat pamantu' si n-o sa avem ce manca la iarna." "- Daca suntem rai, fa Marie, nu vezi cate crime, violuri, apai cum sa ploaie". Dupa o saptamana,  norii se aduna si incepe sa ploua, preotul in biserica :" Rugaciunile ne-au fost ascultate, Dumnezeu ne-a trimis ploaia!". Tot ce e gresit ni se atribuie noua, oamenilor, si evenimentele bune sunt atribuite unei Forte Divine. Unde e logica in toata povestea asta?

Sa mai dau un exemplu : Doi lemnari se duc in padure pentru a taia cativa copaci. Peste unul cade un copac, moare. Este vina lui, nu s-a ferit. Intr-o alta saptamana, la fel, doi lemnari in padure. Cade un copac, dar fiindca si-au luat masuri preventive, nu este accidentat nici unul. Ambii zic :"Ne-a ferit Dumnezeu, daca venea copacu peste noi, beleam ****".

Nu sunt de acord cu treaba asta, dar sunt si eu om si am fost invatat de mic, probabil la fel ca si voi, ca nu putem face nimic fara Dumnezeu, insa tot datorita faptului ca sunt om imi pun des intrebarea : cand ne e bine, de ce nu e meritul nostru, si doar cand ne e greu suntem raspunzatori de drept.


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu