miercuri, 3 august 2011

Locuri de munca

N-am cum sa nu fiu indignat cand citesc acest citat :"La Colegiul Economic “Ion Ghica”, 87% dintre elevi urmează mai apoi o facultate în acest domeniu, cum ar fi, de exemplu, ASE. În schimb, cei de la liceele cu profil tehnic, din cauza pieţii de muncă actuale, care nu solicită ingineri, se reorientează spre alte domenii pentru a-şi găsi un loc de muncă, sau, în cel mai fericit caz, pentru a-şi continua studiile." scris de colega mea Amalia intr-un articol din ZiaruldeBacau, si are dreptate, cel putin avand in vedere situatia Romaniei.

Din articol/citat reiese ca nu sunt locuri de munca pentru ingineri (probabil asa o fi), insa bursa locurilor de munca este saturata de contabili, economisti, finantisti, despre absolventi de marketing nici nu mai incape indoiala, si mai adaugati voi cateva domenii.

Care este problema in Romania? Toti vrem sa numaram bani (si eu vreau), sa-i rulam, insa nu stim cum sa-i facem. Baza din productie lipseste, cheltuim mai mult decat producem, iar pentru o economie sanatoasa, raportul trebuie sa fie invers.Cei care se urmaresc programele TV Discovery si Science, raman impresionati de ceea ce vad ca se construieste acolo, evident nu la noi in tara.

Idei care poate nu va trec prin cap iau nastere si din creion totul se transforma intr-o imensa linie de productie, probleme unice care apar la un proiect nu se intalnesc in alta parte, in timp ce in domeniile economice se schimba doar cifrele. Priviti exemplul Germaniei sau al Japoniei. Fac -nici nu stiu cate- tipuri/marci de masini, si la toaleta au tehnologie de ultima ora, sunt impunatori la nivel mondial, si asta datorita cui?

Inginerii sunt baza unei societati infloritoare, in Romania se stie asta, insa coruptia este prea mare ca sa se construiasca ceva, banii trebuiesc rulati. N-o sa mai dureze mult pana ajungem intr-un mare faliment. Probabil cel care se ocupa cu situatia economica a Romaniei stie asta!

Spre Sarata, pe un teren destul de intins, se face un cimitir.As fi preferat sa se construiasca o mare fabrica pe acel loc, sa producem si sa traim bine, decat sa traiesc cu siguranta ca am o groapa in pamant cand am sa mor!
2 comentarii :

  1. salut mihai. Am si eu o intrebare: unde ai facut practica aia de 3 saptamani, stii tu care iti cere la facultate in semestrul 2, an 2?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai, la Masini Unelte poti incerca, dar mai bine trimite-mi un mail cu id-ul de messenger sau da-mi niste date de contact sa-ti zic mai multe.

      Ștergere