marți, 26 iulie 2011

Curatarea calculatorului de praf

Unii au calculatoarele de 3/8/10 ani, au urmat 2 ani in care nu aveai voie sa-l deschizi pentru ca pierdeai garantia, apoi ai uitat ca ai calculator, deja era parte din tine, stiai ca trebuie sa-l deschizi cand te trezesti, iar seara inainte sa te culci sa-i dai Shut down!

Mii de nervi, "ba da ce greu se incarca, ca-i f*t acu' 2 pumni..." nu rezolvi nimic, crede-ma! Praful, care inevitabil apare in orice camera si pe care doar in vid il putem evita, este si acesta un factor de procesare defectuasa. Se aseaza pe componente, (int)retine caldura, iar pieselor electronice "nu le place" acest regim, de aceea pe procesor si pe placi video sunt montate coolere, pentru evacuarea caldurii, in interiorul sursei de curent, la fel.


Ce va recomand eu este sa faceti o intretinere a calculatorului personal. O data la 3-5 luni, va retrageti in balcon (daca stati la curte e mult mai bine) deschideti unitatea centrala si eliminati praful din interiorul acesteia. De preferat este sa scoateti fiecare componenta in parte, si individual sa curatati cu o pensula praful asezat. O alta solutie mai rapida este sa trageti praful direct cu aspiratorul. Exista riscul sa atingeti mici tranzistori/diode/condensatori, dar daca umblati cu grija este totul OK. Eu nu-l mai curatasem de jumatate de an si se stransese mult praf, iar astazi ca tot n-am avut curent pana la ora 17.30, am bagat pensula'n el! :))


Nu va inchipuiti ca daca stergeti un rand de praf o sa va mearga nu stiu ce joc/aplicatie care nu mergea inainte :)), pentru asta va trebui sa faceti un upgrade la procesor, rami sau placa video (nu neaparat ordinea asta).
O alta problema care va poate incetini sistemul ar putea virusii, deci va recomand sa folositi un antivirus si din cand in cand o scanare contra Spyware-urilor, iar o data la 1/2/3 o noua instalare a sistemului de operare.


5 comentarii :

 1. foarte folositor :D unii chiar au nevoie :)

  RăspundețiȘtergere
 2. folositor . . dar pe laptop nu stii cum sa fac?

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu ai ce face la laptop...doar nu ai sa te apuci sa il demontezi. + ca nu cred ca problema e de la praf...

  RăspundețiȘtergere
 4. Ai sa fii surprins cand o sa vezi cat praf exista in coolerele din laptop. Desfa-l (in caz ca nu ti-e frica) si scoate-i praful.

  RăspundețiȘtergere