vineri, 24 iunie 2011

Prioritatile vietii!

Este un text primit de la o amica, nu puteam sa nu-l impart si cu voi.
"Un profesor de filosofie statea in fata clasei avand pe catedra cateva lucruri...Cand ora a inceput, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare gol, pe care l-a umplut cu mingi de tenis. I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin, si acestia au convenit ca era. Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricele au umplut golurile dintre mingiile de tenis. I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin, iar acestia au fost de acord ca da. Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan. Firesc, nisipul a umplut tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti, iar acestia au raspuns in cor :"Pliiiiiinnn"!

Profesorul a scos de sub catedra doua cesti cu cafea pe care le-a turnat in borcan, umplandu-l de aceasta data definitiv. Studentii au inceput sa rada. Dupa ce hohotele s-au domolit, profesorul a spus : "Acum as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra. Mingiile de tenis reprezinta lucrurile importante pentru voi : Familie, copii, sanatate, prieteni si pasiunile voastre. Daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina. Pietricele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi : serviciul, casa, masina, iar nisipul este restul lucrurilor marunte. Daca veti incepe cu nisipul, nu veti mai avea unde sa puneti mingiile de tenis si pietricelele. La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acorda atentie lucrurilor importante pentru fericirea ta. Joaca-te cu copiii, iesi cu sotia in oras la cina, joaca tenis, vei avea suficient timp alta data sa faci curat sau sa repari cine stie ce dispozitiv. Ai in primul rand grija de mingiile de tenis, ele conteaza cu adevarat.
Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip!"

Unul dintre studenti a ridicat mana interesandu-se ce reprezentau cele doua cesti cu cafea. Profesorul a zambit : " Ma bucur ca intrebi asta, ele vor doar sa arate ca , oricat de plina ar parea viata ta, e loc intotdeauna pentru doua cesti de cafea, impreuna cu un prieten."

3 comentarii :

  1. foarte buna aceasta poveste sau fapta reala nustiu oricum are dreptate si mi-a pus cateva semne de intrebare

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu o stiam cu pietre mari, pietre mici, nisip si bere la sfarsit ;))

    RăspundețiȘtergere