sâmbătă, 11 septembrie 2010

Dumnezeu vs Stiinta

Este o intrebare care dureaza de mii de ani si careia nimeni, probabil niciodata nu-i va putea asocia un raspuns 100% corect, intrebarea este " Exista Dumnezeu sau nu?" Multi dintre noi ne-am bate cu pumnul in piept si am spune ca " DA, EXISTA, panganilor! El a creat lumea si Pamantul, intregul Univers, tot ce ne inconjoara, etc"
Altii, avand o mai mare inclinatie spre stiinta vor spune ca "Universul s-a creat in urma unei explozii gigant, fara ajutor supraomenesc, iar toate celalalte lucruri au explicatii logice si de natura fizica."

Am inceput cu acesta introducere pentru ca am citit in Jurnalul National ca omul de stiinta Stephen Hawking prezinta in cartea sa cu numele de :"The Grand Design" teoria nasterii Universului, iar un rezumat la subiect al acesteia ar fi :"Gravitaţia şi teoria cuantică determină creaţia spontană a universurilor din nimic".

Stiinta si religia sunt doua lucruri diferite care nu vor cadea de acord niciodata, ambele au directii si moduri de convingere diferite.Nu te poti duce la un om de stiinta sa-i zici :"Uite Biblia, dovada ca Isus Cristos a existat, a murit si a inviat, uite asa scrie aici, trebuie sa crezi!" la fel cum nu te poti prezenta unui preot sa-i explici teoria relativitatii, a propagarii undelor electromagnetice sau alte lucruri care tin de stiinta, pentru ca fiecare la randu' lui o sa incerce sa-ti zica, vezi tu"magnetii se atrag pentru ca Dumnezeu a creat magnetismul" sau in celalalt caz "magnetii se atrag datorita fortelor care apar intre polii opusi ai magnetilor" etc, as putea continua asa pana maine, dar vreau sa inchei cu o afirmatie de-a lui Stephen Hawking, si anume :"Poate că Dumnezeu există, însă ştiinţa poate explica Universul... Teologia este inutilă"

In final am ajuns la aceeasi intrebare: "Exista Dumnezeu sau nu?"

3 comentarii :

  1. Sincer nu cred ca este un meci in acest moment intre Dumnezeu vs stiinta. Sunt multe lucruri ramase inca neexplicate, cum ar fi existenta Lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  2. am citit si eu cateva articole ala lui Hawkins si pe mine cel putin m-a cam convins varianta cu teoria cuantica, este singurul raspuns care chiar poate fi dovedit. am scris si eu mai demult un articol despre treaba asta http://adriank.blogciting.com/2010/07/25/ce-s-a-intamplat-inainte-de-big-bang/

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru mine Dumnezeu explica Stiinta si reciproca este si ramane valabila. Nu pot sa inteleg cu unii confunda itele si cred ca exista un joc "Dumnezeu vs Stiinta". Momentan nu am timp sa dau un raspuns mai complet si lung, dar oricand va pot invita la un timp de discutii poate chiar prin blogul meu personal - David Emanuel Oprea - Student la Teologie Pastorala.

    RăspundețiȘtergere