joi, 1 aprilie 2010

Au ajuns astia sa-si vanda copacii din curte pe Okazii

Pe net gasesti orice, de la nasturi, la pamant pe Luna!
Exemplu' este o licitatie in care unu'si vinde DuDu*.
"Vand dud (fragar)pentru cine este interesat.Dud-ul este inca in picioare nu a fost taiat cine este interesat sa il cumpere.Cine este interesat sal vad poate sa sune si sa ne punem deacord.Vanzarea dudu-lui cine este interesat sa faca o oferta de pret."

*Dud (Morus) - agud, fragar, cirici, iagod, mura, sorcoji.
Dud
este un arbore înalt de aproximativ 15 m, cu frunze asimetric lobate şi fructe dulci fade, albe (Morus alba) sau negru-roşiatice (Morus nigra). Îl întâlnim pe tot întinsul ţării în regiunile de câmpie şi dealuri joase. Dudul

În scopuri terapeutice se utilizează frunzele fără peţiol recoltate în mai şi iunie prin ciupire sau prin strângere, iar fructele mature proaspete.

Boli în care se utilizează: diaree, diabetul zaharat, gastrită, ulcerul gastric şi duodenal, în cazul afecţiunilor pulmonare, cât şi la angine, stomatite, afte.

Fructul bine copt se recomandă contra constipaţiei; fructele proaspete sub formă de sirop au efect laxativ şi usor diuretic.

Infuzie: o lingură de frunze tocate, opărite cu 250 ml de apă clocotită. Se bea în 3 reprize după mesele principale, iar pentru diabet nu se îndulceşte cu zahar, ci cu zaharină sau ciclamat de sodiu.

Sucul fructelor extras înainte de completa maturitate conţine 20-25 g acid citric la litru (se utilizează în sirop astringent pentru gargare contra anginelor, stomatitelor şi aftelor)

3 comentarii :

  1. Scot şi eu la vânzare un floc de pe coiu' stâng. Nu ştiu la ce ar folosi, cine doreşte să'l vadă îi trimit mail cu poza zonei, şi şi'l alege în funcţie de preferinţe...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, se vinde la bucata ca 'e scumpi' :D

    RăspundețiȘtergere