miercuri, 20 ianuarie 2010

Un tânăr din Timişoara îşi vinde rinichiul ca să-şi plătească ratele

Din cauza crizei economice, mulţi dintre cei care s-au îndatorat la bănci se văd acum în imposibilitatea de a-şi mai achita împrumutul. Strânşi cu uşa de băncile care le cer să-şi plătească ratele, oamenii caută diferite soluţii salvatoare. În disperare de cauză, unii ajung să-şi vândă organele, prin anunţuri la mica publicitate.Marius are 25 de ani şi o familie de întreţinut. În urmă cu mai bine de un an a făcut un împrumut la o bancă, iar la scurt timp a rămas fără un loc de muncă. De aici au început şi problemele. Banca a început să-l preseze să plătească ratele. Pentru că nu are altă soluţie, Marius a ajuns să-şi scoată la vânzare un rinichi.

,,Eu am cerut undeva la 9.000 de euro, plus taxele de spitalizare. Cred că merită, odată ce scap de datorii. Am şi familie şi e foarte greu, lucrează doar soţia. E greu", spune Marius

Problema este departe de a fi rezolvată. Deşi anunţul a fost postat de câteva luni, puţini au fost cei care s-au arătat interesaţi. "Am anunţul de un an şi ceva, dar acum l-am reînnoit. M-a sunat o singura persoană, dar nu am fost compatibil", a adăugat Marius.

Dincolo de faptul că gestul lui Marius este ilegal, numărul transplanturilor în Timişoara este mic în comparaţie cu numărul de pacienţi care ar avea nevoie de noi organe. În 2009, la Timişoara a fost realizat un singur transplant de rinichi, iar în acest an niciunul. Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este faptul că pe lista de aşteptare sunt aproximativ 60 de persoane, iar de la o zi la alta numărul lor este tot mai mare.

"Au fost declaraţi în moarte cerebrală 14 pacienţi. Doar la 3 pacienţi familile au fost de acord cu prelevarea de organe. În privinţa transplantului de rinichi s-a făcut unul singur, deoarece era singurul compatibil", a declarat pentru Realitatea TV Timişoara, Dan Ilincariu, medic coordonator transplant.

Potrivit legii, vânzarea de organe este ilegală. În plus, medicii avertizează că o astfel de operaţiune poate fi periculoasă atât pentru cel care vinde organul, cât şi pentru cel care îl cumpără.

Scrie Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu