miercuri, 13 ianuarie 2010

UE, dezamăgită de România

Uniunea Europeană a devenit mai precaută în legătură cu viitoarea aderare a statelor din
Balcani, fiind dezamăgită de primirea, în 2007, în blocul comunitar, a Bulgariei şi României, scrie cotidianul britanic Financial Times, în ediţia electronică de astăzi.


Corupţia din România şi crima organizată din Bulgaria sunt un motiv important de teamă pentru statele membre ale Uniunii Europene, în special cele mai bogate din Occident, atunci când este deschis subiectul extinderii balcanice.

Temeri

Originea acestor temeri se află în decizia UE de a primi Bulgaria şi România în 2007, în pofida suspiciunilor potrivit cărora ambele guverne sunt prea slabe sau incapabile să rezolve problemele generate de decenii de sărăcie şi autoritarism arbitrar în
timpul comunismului, comentează Financial Times.

Experienţa a creat o dezamăgire atât de
mare, încât UE a ridicat ştacheta pentru statele din Balcani care vor adera în viitor. "Lecţia (...) este că procesul trebuie să fie riguros, dacă se vrea a fi un succes în ansamblu", afirmă Rosa Balfour, de la Centrul de Politică Europeană, cu sediul la Bruxelles.

Măsuri fără precedent

În iulie 2008, Comisia Europeană şi-a "pierdut răbdarea" în privinţa Bulgariei, luând măsura fără precedent de a-i suspenda o asistenţă de sute de milioane de euro şi de a bloca fondurile europene de la două agenţii de stat.

În ceea ce priveşte România, oficialii UE laudă noile coduri penal şi civil, dar consideră că puterea judecătorească ar trebui să fie mai independentă în continuarea activităţii sale anticorupţie, potrivit Financial Times.

"Aderarea la UE nu este un glonţ magic împotriva corupţiei. Recomandăm rapoarte de evaluare anticorupţie pentru toate statele viitoare şi chiar actuale ale UE", susţine Jana Mittermaier, directorul birorului de la Bruxelles al organizaţiei Transparency International.

Scrie Evz

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu