luni, 18 ianuarie 2010

Ucraina, sfârşitul revoluţiei portocalii

Viktor Iuşcenko a adunat câteva procente în primul tur de scrutin al prezidenţialelor, câştigat de rivalul din 2004, Viktor Ianukovici.

Fostul prim-ministru ucrainean, „duşmanul” Revoluţiei Portocalii din 2004, a câştigat primul tur al prezidenţialelor, desfăşurat ieri, după ce a obţinut între 31,5 şi 37,6% din voturi, potrivit exit-poll-urilor citate de AFP şi Interfax.

În turul doi, alături de el, merge actualul şef al executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko, care a obţinut între 24,8 şi 27% din voturi.

După cinci ani de deziluzii şi dispute politice, care au culminat cu o gravă criză economică, ucrainenii i-au mai acordat actualului şef al statului, prooccidentalul Viktor Iuşcenko, doar 5-6% din voturi, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Pe locul trei, spun aceleaşi surse, se află Serghei Tighipko, fost guvernator al băncii centrale, care a obţinut între 11 şi 13 % din voturi.

Prezenţa la urne a fost relativ redusă - 44% dintre alegători votaseră cu două ore înainte de închiderea urnelor.

Deziluzia, ca temă de campanie


Ianukovici, liderul formaţiunii proruse Partidul Regiunilor, şi-a pregătit cu grijă campania electorală, profitând din plin de starea generală de dezamăgire a populaţiei şi de situaţia economică precară.

„Am suferit împreună de-a lungul acestui coşmar protocaliu. Haideţi să lăsăm aceşti ani în sertarul amintirilor urâte ale vieţii noastre”, a declarat el recent, la un miting electoral. Revenirea sa în prim-planul politicii, după înfrângerea în scrutinul prezidenţial din toamna anului 2004, a început doi ani mai târziu, odată cu destrămarea tandemului Iuşcenko-Timoşenko, foşti parteneri în Revoluţia Portocalie.

Principalul său contracandidat, Iulia Timoşenko, supranumită „Doamna de Fier a Ucrainei”, a dus o campanie populistă, presărată cu numeroase atacuri împotriva lui Ianukovici, pe care l-a descris drept un exponent al oligarhilor.

„Aceştia vor un lider-marionetă, care să poată fi uşor manipulat”, a avertizat ea. În campanie
, s-a autodescris drept singurul salvator posibil al Ucrainei, ţară care, spunea ea, se află, economic, la un pas de marginea prăpastiei.

Multimilionarul Serghei Tighipko va fi în mod sigur curtat în următoarele două săptămâni de primii doi clasaţi deoarece voturile electoratului său ar putea înclina balanţa pe 7 februarie, când este programat al doilea tur.

Cu gândul la Rusia


Nici unul dintre candidaţi nu a ignorat, în disputata campanie electorală, influentul vecin de la est, de care Ucraina s-a îndepărtat în ultimii cinci ani. Deşi considerată un politician proeuropean, Iulia Timoşenko a ştiut să fie pragmatică, inclusiv în relaţia cu Moscova.

Are o relaţie bună cu premierul rus Vladimir Putin, lăsând impresia la un moment dat că a devenit candidata preferată de Rusia. Pentru Ianukovici, lucrurile sunt şi mai clare. „Relaţiile cu Rusia trebuie să fie prieteneşti, pragmatice şi strategice”, a spus el.

Indiferent cine va fi învingătorul, acesta va avea o misiune dificilă - redresarea unei ţări măcinate de o îndelungată criză politică şi care trece, de un an, printr-o gravă situaţie economică, salvată de la un dezastru doar de intervenţia FMI.


DEJA VU ELECTORAL

Acuzaţii de fraude, nelipsitul ingredient al unor alegeri cu miză ridicată

Campania electorală nu a fost lipsită, după precedentul din 2004, de acuzaţii de fraudare a alegerilor. Într-un interviu acordat cotidianului britanic „The Guardian”, vicepremierul Grigorii Nemiria, adjunctul Iuliei Timoşenko, a susţinut că întreaga campanie a fost presărată cu numeroase încălcări ale legislaţiei electorale şi a avertizat că victoria ar putea fi decisă nu la secţiile de votare, ci la Curtea Constituţională. În 2004, curtea supremă a anulat victoria lui Ianukovici în urma fraudelor depistate şi a cerut reluarea votului.

Spiritele s-au încins după sosirea, sâmbătă, în oraşul Doneţk, a aproape 400 de cetăţeni georgieni, tradusă de autorităţile locale drept un gest menit să perturbe scrutinul în favoarea Iuliei Timoşenko, în condiţiile în care regiunea este fieful principalului său contracandidat, Viktor Ianukovici.

Un alt candidat, Mihail Brodski, a dat publicităţii zilele trecute ceea ce a prezentat drept o conversaţie telefonică între Timoşenko şi preşedintele georgian Mihail Saakaşvili, în care acesta din urmă i-ar fi promis sprijinul său în alegeri. Aproape 3.200 de observatori străini au vegheat la buna desfăşurare a primului tur al prezidenţialelor din Ucraina.

Scrie Evz

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu