duminică, 17 ianuarie 2010

Prelevare de rinichi cu ajutorul unui robot medical, în premieră la Cluj-Napoca

La Institutul de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj-Napoca au avut loc, sâmbătă, două intervenţii chirurgicale de transplant de rinichi cu ajutorul unui robot medical. Operaţiile sunt o premiera în Europa de Est.

"Vom efectua două intervenţii în premieră naţională şi est-europeană, de recoltare de rinichi pentru transplant şi apoi de transplant la pacienţii bolnavi, făcut cu ajutorul unui robot medical Da Vinci cu patru braţe. Este vorba despre o fetiţă de 14 ani, din Iaşi, care va primi un rinichi de la mama sa, şi de o femeie de 31 de ani, din Petroşani, care primeşte un rinichi de la soacra sa. Ambele paciente fac dializă din anul 2009", a declarat directorul IUTR, chirurgul Mihai Lucan. Aceasta a adăugat că operaţii de transplanare de organe cu ajutorul robotului Da Vinci se mai fac la Paris şi Barcelona.

Potrivit medicului american Alberto Breda care a luat parte la operaţie, robotul medical oferă chirurgului o mai mare precizie şi scade riscul sângerării excesive, ambele necesare în special în cazurile în care se intervine asupra unui organ sănătos, care după prelevare trebuie să îşi păstreze toate funcţiile.

Pacienţii care sunt operaţi pot fi externaţi după trei zile dacă se recuperează normal, iar intervenţia chirurgicală dureza în jur de 3 ore.

Urologul Mihai Lucan a mai anunţat că în cursul săptămânii viitoare, tot la IUTR, va efectua operaţii de prostată şi tumori veziculare, în premieră naţională.

Scrie Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu