marți, 5 ianuarie 2010

Numărul magistraţilor băcăuani este insuficient

Magistraţii spun că, în astfel de condiţii, mii de dosare vor rămâne nesoluţionate. Cel mai mare deficit de personal se înregistrează la Judecătorie şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău.

Anul trecut, din aproximativ 12.000 de dosare au fost finalizate doar 10.500. Cel mai vechi dosar nesoluţionat trenează pe rolul instanţelor băcăuane din 1999.

"Raportat la volumul de activitate, categoric nu suntem suficienţi judecători. Avem şedinţe de recursuri, de exemplu, săptămâna viitoare cu 183 de dosare sunt şedinţe de litigii de muncă. Foarte multe dosare, şedinţe de falimente chiar şi celelate secţii, la fel, sunt foarte încărcate, ca număr de dosare pe şedinţa de judecată şi, categoric, nu sunt nici suficienţi magistraţi pentru a solutiona toate dosarele", a declarat Maria Oborocianu, purtător de cuvânt al Tribunalului Bacău.

Magistraţii mai reclamă faptul că schema Tribunalului Bacău este subdimensionată. În loc de 34 de grefieri, ar trebui de trei ori mai mulţi, pentru ca judecătorii să nu presteze şi munca acestora. Probleme sunt şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

"La nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău şi a unităţilor din subordine este aprobat un număr de 111 posturi de procurori , din care sunt ocupate doar 77, în proporţie de 69 la sută , aceştia având în anul 2009 spre soluţionare, pe primele trei trimestre, un numar de 46.659 de cauze. Situaţia cea mai critică este la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău, unde, din schema aprobată, de 15 procurori, în prezent sunt încadraţi doar patru, din care unul a solicitat ieşirea la pensie şi urmează să se ia o decizie în acest sens, rămănând doar trei procurori care să acopere atât activitatea de anchetă cât şi activitatea desfăşurată în cadrul instanţei", a precizat Camelia Elisei purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecatoria Bacău nu întrunesc, deocamdată, condiţiile de vechime, de cinci ani, pentru a putea fi promovaţi la Parchetul de pe lângă Tribunal. În aceste condiţii, conducerea instituţiilor băcăuane susţine că în următorii doi, sau trei ani, situaţia nu se va redresa.

Scrie Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu