miercuri, 13 ianuarie 2010

Încă 250.000 de „liberali” vânaţi pentru pensii

Pe lângă artişti, avocaţi şi preoţi catolici, guvernul mizează şi pe contabili pentru a salva sistemul de pensii, aflat la un pas de colaps. Contabilii au intrat şi ei pe „lista plătitorilor de biruri” a guvernului Boc, alături de artişti, jurnalişti, avocaţi şi preoţi. Curând, şi membrii acestei categorii profesionale ar putea fi obligaţi fie să se angajeze cu carte de muncă, fie să plătească contribuţia la bugetul public de pensii pentru contractele de colaborare încheiate cu firmele cărora le ţin bilanţul.

„Cele mai multe dintre contractele vizate pentru plata contribuţiei sunt cele de colaborare. Este cazul contabililor, care ţin evidenţele mai multor firme în baza unor astfel de contracte. Cel mai probabil, ei vor fi nevoiţi să îşi transforme unul dintre contractele de colaborare într-unul de muncă”, a precizat, ieri, preşedintele UGIR 1903, Cezar Corâci.

Dezvăluirea a venit la finalul primei runde de negocieri dintre reprezentanţii industriei mass-media şi ministrul muncii, Mihai Şeitan.

Mai avem un an să punem bani la ciorap

Dacă şi cine va fi impozitat suplimentar nu se ştie însă cu certitudine. Singurele informaţii transmise liderilor de sindicat şi reprezentanţilor patronatelor au fost garanţia că „birul” pentru pensii le va fi impus doar celor care obţin venituri exclusiv din contracte de colaborare, de drepturi de autor şi de prestări servicii şi faptul că măsura se va aplica din ianuarie 2011, dacă legea pensiilor unice va trece de parlament.
Ministrul Şeitan nu a dat explicaţii referitoare la toate categoriile profesionale vizate, întrucât nici măcar „nu există un studiu privind impactul financiar şi social pe care l-ar putea avea aceste măsuri”, după cum singur a recunoscut.

„Singurele date pe care le deţine Ministerul Muncii se referă la 550.000 de persoane care obţin venituri din contracte de colaborare, de prestări servicii sau de drepturi de autor”, a conchis Corâci. Asta în condiţiile în care guvernul estimase, anul trecut, doar 300 de mii de noi
contribuabili.

Înrolare forţată pentru pensie

Aceste categorii reprezintă însă doar o excepţie de la obligativitatea plăţii contribuţiei pentru pensie, pe care acum executivul vrea să o elimine.

În prezent, guvernanţii se bazează pe integrarea forţată în rândul contribuabililor a tuturor „liber profesioniştilor, a managerilor, a membrilor asociaţiilor familiale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului legii unice a pensiilor, realizată în octombrie anul trecut.

Tot atunci, ministrul Şeitan anunţa că vor fi obligaţi să contribuie la bugetul public de pensii şi avocaţii sau notarii, dar şi reprezentanţii cultului romanocatolic, care până acum contribuiau la propriile case de pensii.

Mai mult, vor fi „aduse” în sistemul public de pensii şi categoriile „speciale” de bugetari - din armată, ordine publică şi siguranţă naţională - majoritatea nefiind obligaţi până acum să contribuie. Motivul invocat de executiv: „înrolarea” tuturor acestor categorii în rândul cotizanţilor va creşte numărul de contribuabili.

PENSII PE PROFIT

Avocaţii refuză să contribuie la stat


În octombrie anul trecut, actualul ministru al muncii anunţa că avocaţii „îşi vor păstra sistemul lor şi vor plăti şi la bugetul asigurărilor sociale de stat o contribuţie mică”. Măsura nu e însă văzută cu ochi buni de membrii acestei categorii profesionale.

„Nu vor vrea nici notarii, nici avocaţii să susţină un deficit de care ei nu sunt vinovaţi. E ca şi cum ar fi sacrificaţi pentru ca executivul să acopere găurile sistemului public de pensii”, este de părere parlamentarul Iulian Urban, avocat de profesie.

Mai mult, subliniază acesta, guvernul ar putea ajunge din nou în faţa Curţii Constituţionale, dacă nu va avea acceptul avocaţilor în privinţa obligării lor la plata unei contribuţii la bugetul public de pensii, măsură care nu poate fi aplicată cu forţa. În prezent, avocaţii, ca şi notarii, au propria casă de pensii şi au asigurate venituri mai mari la bătrâneţe, susţine Urban.

Asta pentru că valoarea unui punct de pensie în sistemul lor este de 50% din venitul mediu brut pe profesie, adică 844 de lei, faţă de aproape 730 de lei, în sistemul public. Iar contribuţia lunară este de 10% din venit, faţă de 10,5% cât plătesc asiguraţii obişnuiţi. În
plus
, 11,2 avocaţi contribuie acum pentru un pensionar, faţă de aproape un angajat la un pensionar în sistemul public.


Scrie Evz

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu