Negocierile pentru semnarea protocoalelor locale cu UDMR reaprind nemulţumirile liderilor de filiale PDL din Ardeal, obligate să-şi împartă puterea în teritoriu cu adversarii din campanie
. Până la împărţirea efectivă a deconcentratelor, marea
bătălie se duce în aceste zile pe prefecturi, râvnite de UDMR, dar încă ocupate de oamenii PDL-ului. Încăierarea pe secretari de stat a fost amânată până la inventarierea posturilor rămase după comasarea unor ministere.
Marko - 5 prefecţi, Oprea - 1
Oficial, liderii PDL se în tâlnesc astăzi pentru a stabili care prefecturi şi deconcentrate sunt negociabile pentru a le oferi UDMR în această săptămână. Practic însă, premierul Emil Boc a tranşat deja problema prefecţilor înainte să înceapă un scandal intern, promiţându-le filialelor obligate să cedeze în faţa UDMR compensare în agenţii la nivel central. Surse din conducerea PDL au declarat pentru EVZ că UDMR a obţinut cinci din cele 42 de prefecturi, din care numai trei în Ardeal: Harghita, Covasna şi Sălaj.
Doi dintre prefecţii lui Marko Bela vor fi trimişi de Boc peste Carpaţi, în Hunedoara - judeţul în care Tiberiu Iacob-Ridzi nu a scos în alegeri decât 40% - şi Vaslui, cu o situaţie similară. De asemenea, susţin sursele citate, ministrul apărării, Gabriel Oprea, a cerut un prefect „independent” la Ilfov. Şi i s-a dat.
Arsenalul UDMR va fi completat cu 7 subprefecţi în judeţe cu populaţie maghiară unde nu a obţinut prefectul: Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj-Napoca şi Mureş.
Sălajul cedează 15%-16%, Maramureşul nimic
Deşi nu s-au întâlnit încă cu UDMR-iştii pentru negocieri, cei mai mulţi dintre liderii PDL din judeţe nu sunt dispuşi să cedeze.
„Ne aflăm în faţa unei situaţii cel puţin ciudate deoarece organizaţiile din Ardeal, care au obţinut rezultate foarte bune în alegeri, vor trebui să negocieze cele mai multe funcţii la nivel
judeţean cu UDMR. Dacă ar exista dreptate în politică, atunci UDMR ar trebui să negocieze funcţii cu cei pe care i-a sprijinit la prezidenţiale”, spune liderul PDL Sălaj, Lucian Bode, nemulţumit că UDMR „a fost în mod tradiţional partenerul şi aliatul PSD” în judeţ.
Compromisul, crede el, nu va fi la nivelul pretenţiilor UDMR. „Nu pot ei veni să solicite 30%-40% din funcţii, proporţional cu populaţia maghiară. Cel mult, să ia cât au obţinut în alegeri: 15-16%”, consideră Bode.
Nici în Maramureş, PDL nu vrea să cedeze niciun centimetru. „Intenţia mea e aceea de a nu negocia nimic. Sigur, ei vor veni cu cereri. Dar prefectul şi subprefectul nu se discută, iar în deconcentrate vreau totul pe concurs, nu pe culoare politică”, spune liderul filialei, Mircea Man.
UDMR şi împărţirea „talibană”
Încăierarea din teritoriu a fost de altfel anticipată la Bucureşti. Conducerile celor două partide au stabilit din start pentru 11 ianuarie o întâlnire de mediere cu filialele. Chiar şi aşa, compromisul maxim pe care PDL-iştii din Ardeal îl văd posibil este însă împărţirea posturilor după procentul de reprezentare etnică. „Ar trebui făcută, în cel mai clar caz, după ponderea populaţiei, deşi UDMR este parte la guvernarea României şi nu a Transilvaniei. Lucrurile nu trebuie privite într-un mod taliban”, crede liderul PDL Bihor, Petru Filip.
Scrie Evz
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu