luni, 4 ianuarie 2010

Exploratorii australieni au găsit unul dintre primele avioane contruite, în gheaţa din Antarctica

Avionul monoplan a fost primul ieşit de pe linia de asamblare a fabricii Vickers, la doar opt ani după ce primul zbor al fraţiilor Wright. Modelul Vickers a fost dus în Antarctica de către eploratorul australian Douglas Mawson, în 1911.

Motorul avionului s-a oprit din cauza temperaturilor scăzut, iar Mawson l-a abandonat la Cape Denison în 1914, a declarat David Jensen, preşedintele fundaţiei Mawson's Hut, organizaţie sprijinită de guvernul australian.

Avionul a fost zărit ultima oară în 1975, după care a fost acoperit de gheaţă. Mai mult echipe de cercetători de la Fundaţia Mawson’s Huts au căutat epava timp de trei ani fără nici un rezultat. Norocul lor s-a schimbat chiar pe 31 decembrie când o combinaţie de evenimente, printre care a doua luna plină în decursul unei singure luni (fenomen astronomic numit şi luna albastră, care însoţeşte eclipsa de lună) ce a provocat o maree scăzută, precum şi o topire a gheţii fără precedent, a ajutat echipa să identifice, din greşeală, rămăşiţele avionului.

„A fost o şansă la un milion că aceste condiţii ne-au ajutat să găsim avionul”, a mai spus Jensen. Divizia Antarctică Australiană va decide acum ce să facă cu rămăşiţele avionului Vickers, fie să le trimită în Australia pentru restaurare, fie să fie lăsate la Cape Denison.


Scrie Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu