Fie că este vorba de automobile de câteva mii de euro sau de supermaşini care concurează prin preţ o vilă situată pe Coasta de Azur sau un elicopter mai scump, modelele care vor fi lansate în acest an sunt, parcă, mai interesante ca oricând.
Ori criza prieşte industriei auto, ori este doar o fericită întâmplare. Indiferent de motiv, cele 25 de noutăţi pe care vi le semnalăm astăzi reprezintă crema modelelor-vedetă care vor apărea în showroomuri în următoarele 12 luni.
Maşini populare
DACIA DUSTER. Cel mai aşteptat model autohton va aduce Dacia, începând din această vară, în rândul producătorilor cu SUV-uri în portofoliu. Cine ar fi crezut asta, în urmă cu câţiva ani?
FORD FOCUS. A treia generaţie a celui mai dinamic automobil compact va apărea către finele anului. Constructorul american mizează pe recuperarea „uau!”-ului care a însoţit lansarea primei generaţii şi care a fost pierdut de actualul model cu forme banale.
HYUNDAI IX35. SUV-urile sudcoreene au avut mereu lipici la publicul român. Înlocuitorul lui Tucson - incomparabil mai arătos - nu are niciun motiv să nu continue succesul predecesorului.
KIA VENGA. Primul automobil Kia realizat în totalitate sub îndrumarea directorului de design Peter Schreyer (autorul miticului Audi TT) vine în România să bulverseze ierarhiile în clasa mică.
OPEL ASTRA. Compactul care a stat ani la rând în umbra Golfului revine anul acesta în formă maximă. Primele exemplare pot fi deja admirate în cele mai aglomerate galerii comerciale din ţară, acolo unde au fost expuse.
VW TOUAREG. Marele SUV german va evolua domol, către a doua generaţie. În opoziţie cu fanii, care se vor repezi spre showroom-uri şi instituţii de finanţare, mânaţi de dorinţa de a pune mâna pe cel mai mare şi mai nou model Volkswagen.
CHEVROLET SPARK. Actualul Chevy Spark este fostul Daewoo Matiz uşor retuşat. Viitorul Spark, în România din martie, a păstrat numai numele. Restul - complet nou.
HONDA CR-Z. Primul hibrid Honda - Insight - nu a reuşit să „faulteze” Toyota Prius aşa cum şi-ar fi dorit. Cu CR-Z, Honda şi-a asigurat, cel puţin momentan, întâietatea - coupé-ul compact asigură pionieratul în segmentul hibride sportive.
PEUGEOT RCZ. „TT-ul francez”, cum a fost poreclit, pe bună dreptate, coupé-ul „imaginat” de Peugeot punctează copios la capitolul prezenţă scenică şi promite să ajungă departe - îl ajută obrazul, pardon, tabla groasă.
Modele premium
MINI CROSSOVER. Cât de mare poate fi un Mini? Deocamdată, cât un Mini Crossover. Dacă sunteţi puţin îngrijoraţi din cauza direcţiei spre care se îndreaptă marca britanică, staţi liniştiţi - BMW, care deţine Mini, are şi Rolls-Royce, aşadar creşterea nu poate merge la infinit.
ALFA ROMEO GIULIETTA. Centenarul Alfa Romeo va fi marcat şi prin prezentarea prea frumoasei Giulietta, pe care, nu încape îndoială, italienii abia aşteaptă să o dea afară din casă.
BMW SERIA 5. Vremuri grele şi în regatul despotului Seria 5. Uber-berlina germană are nevoie ca de aer să se reinventeze, pentru a contracara ascensiunea celui mai periculos pretendent la tron din ultimele decenii - noul Mercedes- Benz Clasa E.
RANGE ROVER LRX. A fost iniţial un concept Land Rover. Dar un Land Rover costă evident mai puţin ca un Range Rover, aşa că LRX va fi un fel de Freelander mai dichisit şi mai scump.
AUDI A1. Cel mai mic model din gama Audi, concurent cu Mini şi Fiat 500, va fi promovat de mini- megastarul Justin Timblerlake. Succesul este aproape garantat.
AUDI A8. Nava-amiral a producătorului din Ingolstadt se pregăteşte de o confruntare pe viaţă şi pe moarte cu cele două crucişătoare ale industriei auto - Mercedes-Benz Clasa S şi BMW Seria 7. Clienţii sunt rugaţi să admire şi să bage mâna adânc în buzunar.
VOLVO S60. Aproape sigur, Volvo va ajunge pe mâna tovarăşilor din R.P. Chineză. Aşteptăm o lansare sobră, necostisitoare pentru cel mai cool model suedez din toate timpurile.
SAAB 9-5. GM a anunţat că pune lacătul la Saab, după care a vestit că reia producţia, în aşteptarea unui cumpărător întârziat. Dacă va fi salvat, celebrul producător scandinav are un model interesant şi nou, prima oară după mulţi, mulţi ani.
JAGUAR XJ. Jay Leno a făcut serviciile de MC, anul trecut, cu prilejul dezvelirii noii limuzine Jaguar. Desigur, casa britanică deţinută acum de Tata Motors (producătorul celui mai ieftin autoturism al momentului) nu se aşteaptă ca luxosul Jag să fie luat altfel decât în serios.
Automobile de vis
FERRARI 458 ITALIA. Cel mai rapid bolid de stradă produs la Maranello este, la fel de bine, o adevărată minune a tehnicii şi o jucărie ultrascumpă, pentru băieţii cu mulţi, foarte mulţi bani.
ASTON MARTIN RAPIDE. Un Aston cu patru portiere? De ce? Pentru că se poate şi, cel mai probabil, pentru că se va vinde. Oricum, de preferat unui Cygnet cu două uşi derivat din Toyota IQ.
MASERATI GRANCABRIO. Primul cabriolet cu patru locuri realizat de Maserati. Strălucitor, precum un vers de Lorca.
MERCEDES-BENZ SLS AMG. Portie rele tip „aripi de pescăruş” servesc drept frumoasă introducere în povestea celui mai promovat model MB din ultimii ani. Restul gravitează în jurul a două cifre. Una mică - 3,8 (secunde, de la zeo la 100 km/h), alta mare - 177.310 (euro - fără opţionale!).
BENTLEY MULSANNE. Au trecut 80 de ani de când Bentley nu a mai realizat un model propriu de la zero (fără a utilza platforme tehnice împrumutate de la Rolls-Royce sau Volkswagen).
ROLLS-ROYCE GHOST. Al doilea model din gama Rolls-Royce şi primul pentru care producătorul a folosit atributul ”accesibil”. Probabil din cauza portierelor spate cu deschidere amplă spre înapoi, care facilitează urcarea.
Scrie Evz
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu