ANTWERP
Oraşul de diamant
Antwerp nu este un oraş chiar mic, având în vedere că are peste 400.000 de locuitori. Trebuie spus de la bun început că veţi cunoaşte un oraş din nordul Belgiei, din regiunea flamandă.
Mare parte din farmecul din Antwerp se datorează clădirilor înălţate de pătura bogată în secolul al XVI-lea şi talentului desăvârşit al lui Rubens, cu stilul său baroc extravagant transpus în picturi pline de culoare şi senzualitate.
Negustorii şi industriaşii au prosperat atât de rapid în secolul al XVI-lea încât oraşul avea să fie recunoscut pentru bogăţia locuitorilor. Casele şi sediile de instituţii ridicate de ei aveau să stârnească admiraţia Vestului. Multe dintre aceste realizări deosebite încă împodobesc străzile Antwerpului de astăzi, chiar dacă forţa distructivă a unui incendiu de la sfârşitul secolului XIX şi a războaielor din secolul următor au marcat puternic estetica oraşului.
În această bucată de Belgie - unde oamenii au găsit soluţii împotriva apelor care urcă ambiţios spre zona locuită - este contruit cel mai vechi zgârie-nori din Europa. Turnul Fermierilor (Boerentoren) are 87,5 metri şi 26 de etaje, fiind construit în perioada interbelică, între 1929 şi 1932.
De aici, peisajul este fascinant, cu verdeaţă răsărind peste tot unde clădirile grandioase în stil gotic au lăsat locuri libere. Totuşi, faţa oraşului nu este numai una a trecutului, deoarece câţiva arhitecţi moderni au găsit ideile potrivite pentru a da funcţionalitate locului, fără a deranja câtuşi de puţin moştenirea veche.
Picturile lui Rubens le veţi găsi la Muzeul Artelor Fine sau în Catedrala Doamnei Noastre (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal), al cărei turn cu ceas se ridică chiar peste Turnul Fermierilor, de care pomeneam mai sus.
Oraşul are parte de viaţă multă (restaurante selecte, cluburi, puburi şi mari centre comerciale) şi de mult romantism, desprins din fortificaţiile învechite ale citadelei şi ieşirea la Marea Nordului. Atenţie însă la un detaliu: dacă unul dintre voi este tânăr pictor, sculptor, arhitect sau designer, s-ar putea să nu fie ultima sa vizita aici. Oraşul găzudieşte Academia Regală a Artelor Fine, una dintre cele mai vechi instituţii de acest gen din Europa (fondată în 1663).
Dar "oraşul de diamant" nu este doar o metaforă. Antwerp este şi unul dintre cele mai importante centre de vânzare a diamantelor. În trecut, comercianţii evrei erau stăpânii acestor magazine de lux, acum armenii şi asiaticii (mai ales indienii) sunt cei care îşi vând marfa de preţ la cele patru burse ale pietrelor preţioase.
Detalii despre transport şi cazare la Antwerp găsiţi aici.
GDANSK
Oraşul învierii poloneze
Gdansk este un oraş din nordul Poloniei, care, ca şi Antwerp, a făcut parte din Liga Hanseatică a oraşelor-port de la Marea Baltică şi Marea Nordului. Astfel, între secolele XIII şi XVII, oraşul a cunoscut o dezvoltare deosebită, iar clădirile care au scăpat distrugerii sovietice pot fi admirate şi astăzi.
Centrul istoric al oraşului a fost devastat de trecerea Armatei Roşii. Totuşi, reconstrucţia Gdanskului nu a durat prea mult, astfel încât la începutul anilor '60 urmele războiului se simţeau puternic în minţile oamenilor, dar mai slab în estetica oraşului.
De deasupra, Gdansk-ul pare o pădure cu căsuţe dese, toate cu acoperişuri de un roşu optimist. Poate că acest optimism nu este întâmplător, deoarece Gdansk-ul a fost mereu un centru al disidenţilor anti-comunişti. Dacă o mişcare din decembrie '70 a dus la schimbarea liderului comunist Wladyslaw Gomulka, ampla mişcare condusă de Lech Walesa un deceniu mai târziu avea să ducă la căderea comunismului în imensa Polonie.
Aerul boem al oraşului este desprins din stilul olandez al clădirilor, unele din secolul al XVII-lea, altele de la reconstruirea din secolul XX. Noaptea, locul preferat de turişti este cel din apropierea portului de la Marea Baltică. Ziua vă puteţi plimba prin "Piaţa Lungă" (Dlugi Targ), o zonă pietonală mărginită de construcţii din secolele XVI şi XVII. Poarta de Aur şi Poarta Verde sunt doar două dintre ele, ultima construită în stil renascentist, după modelul primăriei din Antwerp.
Detalii despre transport şi cazare la Gdansk găsiţi aici.
TOMSK
O Siberie blândă
În 2004, Tomsk, oraş din sud-vestul Rusiei, a împlinit 400 de ani. Pentru a te bucura de poveştile oraşului în februarie, ai însă nevoie de o rezistenţă bună la frig, plus un cojoc al naibii de gros.
Oraşul este cunoscut pentru teatrele sale şi spectacolele de operă de aici. Alte centre culturale sunt dedicate culturii germane, poloneze şi tătare. Câteva biserici au fost distruse în timpul Uniunii Sovietice, dar multe au rămas în picioare graţie unui truc. În acele vremuri, s-a hotărât ca bisericile ce urmau să fie demolate să fie transformate în magazine, clădiri rezidenţiale sau în depozite de mărfuri. După prăbuşirea URSS, rolul iniţial al acestor clădiri a fost respectat din nou.
La impresia de oraş primitor contribuie din plin casele din lemn, construite în stil tradiţional. Bârnele uriaşe se îmbină frumos la colţuri, iar ferestrele, vopsite diferit faţă de restul casei, transformă seara aceste locuinţe în adevărate felinare vesele.
Un pic de umor rusesc, îmbinat cu răzbunare, se regăseşte şi în Tomsk. Unul dintre monumentele de aici este o statuie satirică a lui Anton Chekhov. În însemnările sale de călătorie, scriitorul a criticat Tomsk-ul. Nu se ştie încă unde este dreptatea dintre istoria oraşului şi Cehov, dar rezultatul acestei căutări este de un umor veritabil.
Dacă oraşul cu pieţe mari şi cafenele cu iz ţarist nu v-a convins puteţi lua celebrul trans-siberian, într-o călătorie pe şine care vă va purta fie spre Moscova, fie spre provinciile estice îndepărtate ale Rusiei şi de aici înspre Mongolia, China şi Marea Japoniei. Drum bun!
Detalii despre posibilităţile de transport şi cazare la Tomsk găsiţi aici.
Scrie Evz
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu