Tensiuni între miniştri la şedinţa de Guvern. Ministrul Comunicaţiilor şi cel al Mediului au avut un schimb de replici privind o ordonanţă solicitată de Comisia Europeană în domeniul comunicaţiilor spaţial, informează Realitatea TV. Gabriel Sandu i-a reproşat lui Borbely Laszlo că a redactat actul normativ fără să fie măcar consultat. Borbely i-a răspuns că s-a apucat de treabă pentru că a întârziat mult actul normativ. În dispută a intervenit premierul Emil Boc, care i-a tăiat microfonul ministrului Comunicaţiilor.
Ministrul Mediului i-a reproşat colegului de Cabinet că a întârziat nepermis de mult cu finalizarea actului normativ.”Microfonul se dă de aici, de la acest birou. De la acest microfon se oferă microfonul, să ştiţi, v-aş ruga să înţelegeţi acest lucru", le-a spus Boc.
În discuţie a intervenit reprezentantul Departamentului pentru Afaceri Europene care a explicat că ordonanţa trebuie aprobată rapid. În caz contrar, România riscând să fie sancţionată de Comisia Europeană. Pentru a calma spiritele, premierul a amânat dezbaterea actului normativ pentru finalul şedinţei de guvern, când presa nu mai are acces la discuţii. Prin această ordonanţă se înfiinţează o infrastructură de comunicaţii, conectată la cea europeană.
Totuşi, în cele din urmă, ordonanţa a fost aprobată astăzi, potrivit site-ului instituţiei. "Prin actul normativ adoptat astăzi se urmăreşte înfiinţarea unui portal care să conţină date informatice spaţiale care să fie folosite pentru cartografiere. Acest geo-portal va fi administrat de Ministrul Administraţiei şi Internelor şi Agenţia de Cadastru. Prin intermediul lui vor fi oferite la nivel european toate informaţiile referitoare la infrastructură, care ţin de protecţia mediului. Actul va avea efecte practice întrucât infrastructura de date spaţiale va putea fi utilizată atât la locul de muncă, în şcoli sau acasă, pentru a găsi date cu privire la riscurile de mediu în orice zonă a UE, un exemplu fiind riscurile la inundaţii. Agenţii economici vor putea utiliza aceste date în luarea deciziilor. Spre exemplu, în evaluarea riscurilor pentru societăţile de asigurare, în organizarea şi funcţionarea activităţii în domeniul comunicaţiilor, agriculturii, turismului, în exploatarea resurselor naturale. În plus, promovarea acestui act era necesară întrucât presupune transpunerea unei Directive europene pe care România trebuie să o preia în legislaţie. De asemenea, s-a eliminat un infrigement al Uniunii. Data limită era 25 ianuarie 2010", a declarat purtătoarea de cuvânt a instituţiei, Ioana Muntean.
Scrie Realitatea
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu