luni, 18 ianuarie 2010

Biblia, posibil scrisă cu câteva secole mai devreme decât se credea

Oamenii de ştiinţă au descoperit cea mai veche scriere în ebraică, o inscripţie care datează din secolul al 10-lea î.Hr., din perioada regelui David.

Descoperirea ar putea conduce la concluzia că multe bucăţi din Biblie au fost scrise cu câteva secole mai devreme decât se credea până acum, subliniază Live Science. Vechiul Testament se crede că a fost scris pentru prima dată într-o formă veche a limbii ebraice.

Până în acest moment se presupunea că Biblia Ebraică îşi are originile în secolul al 6-lea î.Hr. deoarece nu existau dovezi că limba ebraică ar data din perioade mai vechi de atât. Nou descifratul text ebraic e însă mai vechi cu aproximativ patru secole, spune o echipă de cercetători din Israel.

“Descoperirea arată că Regatul lui Israel exista deja în secolul al 10-lea î.Hr. şi că cel puţin câteva dintre textele biblice au fost scrise cu câteva sute de ani înainte de datele oficiale”, spune Gershon Galil, profesor de Studii Biblice la Universitatea din Haifa.

Scrierile au fost descoperite acum peste un an. Iniţial cercetătorii nu au putut să-şi dea seama dacă acestea erau în ebraică sau în vreo altă limbă locală, însă ulterior au identificat anumite cuvinte specifice limbii ebraice.

Textul a fost inscripţionat cu cerneală pe o bucată de ceramică cu o suprafaţă de 15 cm pe 16,5 cm. Se pare că acesta face referire la un set de legi sociale despre cum trebuie să trateze oamenii sclavii, văduvele şi orfanii.


Scrie Realitatea.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu