sâmbătă, 2 ianuarie 2010

2010 va aduce case mai ieftine

2010 va aduce cel puţin o stabilitate a preţurilor pe piaţa imobiliară. Este concluzia analiştilor care spun că este normal să fie aşa, dacă ne gândim că posibilităţile românilor de a-şi cumpăra o casă sunt din ce în ce mai reduse.Analiştii imobiliari estimează că apartamentele se mai pot ieftini în prima parte a anului. Aceştia mizează pe dorinţa dezvoltatorilor de a scăpa de stocul de locuinţe şi pe promoţiile deja anunţate.

2010 va aduce cel puţin o stabilitate a preţurilor pe piaţa imobiliară. Este concluzia analiştilor care spun că este normal să fie aşa, dacă ne gândim că posibilităţile românilor de a-şi cumpăra o casă sunt din ce în ce mai reduse."În ceea ce priveşte preţurile, eu cred că în prima jumătate a anului 2010 ele pot să sufere în continuare o uşoară scădere, dar nu de dimensiunile celor cu care am fost obişnuiţi în ultimele luni, după care probabil că se vor stabiliza", spune Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

În 2009, dezvoltatorii imobiliari au redus preţul pe metru pătrat de la 1400 de euro, în luna martie, la 900 de euro, începând cu luna octombrie. Chiar şi aşa, vânzările de locuinţe au scăzut, de la începutul anului 2009, cu 40 la sută, faţă de 2008. Analiştii spun însă că dezvoltatorii imobiliari nu se descurajează şi vor găsi noi soluţii de atragere a clienţilor.

"Vom asista cu siguranţă la noi scăderi de preţ, dar aici clienţii trebuie să fie atenţi privitor la aceste preţuri, pt că nu este de ajuns să plăteşti un preţ mic pentru un apartament nou dacă nu vei avea siguranţa că acesta va fi livrat", spune Vlad Vlăsceanu, director târg imobiliar.

Analiştii mai cred că motorul pieţei imobiliare în 2010 ar putea fi programul Prima Casă, dacă acesta va fi prelungit de Guvern. În 2009, statul a alocat pentru prima casă 1 miliard de euro, din care au fost acordate garanţii de doar 480 de milioane de euro. Dacă acest program va continua, în a doua jumătate a anului, piaţa imobiliară se va mai dezmorţi, iar numărul tranzacţiilor va creşte, spun specialiştii.

Sursa : Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu