sâmbătă, 2 ianuarie 2010

2010 ar putea fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie

Potrivit experţilor britanici, anul acesta va fi unul foarte cald, în care se vor înregistra temperaturi record.

Au început să apară primele estimări ale evoluţiei temperaturii în anul care urmează. Se pare că va fi un an cald, foarte cald chiar. Climatologii englezi estimează că urmează un an cu temperaturi-record.

Celebrul Institut Meteo Metoffice din Londra, a publicat estimările privind vremea din anul 2010. Se pare că ar putea fi unul dintre cei mai calzi ani din istorie.

Climatologii britanici consideră că temperatura medie globală va fi cu aproape 0,6 garde peste media din anii 1961-1990. Temperatura estimată va fi de 14,58 de grade, mai mare decât cea din 1998, 14,52. Anul 1998 este considerat cel mai cald an din istorie, un an în care s-a manifestat fenomenul global El Niño.

În ultimii zece ani, Institutul Metoffice face publice astfel de estimări anuale ale temperaturii medii globale, iar marja de eroare este de 0,06 grade celsius. Concluziile sunt sumbre: anul 2010 va fi mai fierbinte decât cel pe care tocmai l-am încheiat. Efectele cresterilor temperaturii medii globale devin din ce in ce mai greu de controlat. Teritorii întregi de pe glob vor dispărea sub apele oceanelor, iar fenomenele meteo extreme vor deveni tot mai frecvente.

Scrie Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu