duminică, 24 ianuarie 2010

11 zile sub dărămături

O echipă de salvare internaţională a reuşit să salveze, ieri, un bărbat în vârstă de 25 de ani, care a rămas blocat timp de 11 zile sub dărâmăturile unei clădiri distruse de cutremurul din 12 ianuarie şi care a supravieţuit bând Coca Cola, relatează AFP.

Tânărul, Wismond Exantus, a fost transportat la spital, după ce a fost salvat de pompieri francezi, ajutaţi de salvatori americani şi greci. "Putem spune că este cu adevărat un miracol şi să sperăm că nu este ultimul", a declarat locotenent-colonelul Christophe Renou, comandantul echipei franceze.

Tânărul a afirmat că se simte bine şi a supravieţuit bând Coca-Cola, iar medicii au declarat că acesta se află într-o stare neaşteptat de bună.

Autorităţile haitiene au anunţat vineri după-amiază suspendarea oficială operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor, însă echipele de salvare străine se află încă la Port-au-Prince. După producerea cutremurului, acestea au reuşit să salveze cel puţin 133 de persoane.

Începând de ieri, preşedintele haitian a anunţat, oficial că opraţiunile de căutare a supravieţuitorilor au încetat.

Ultimul bilanţ al victimelor - 112.226

Conform unui nou bilanţ anunţat de autorităţile haitiene, cutremurul s-a soldat cu moartea a 112.226 de persoane. Un bilanţ anterior, dat publicităţii vineri de Ministerul haitian de Interne, indica 111.499 morţi şi 190.000 de răniţi.

Reprezentanţii americani în Haiti au vehiculat cifre cuprinse între 150.000 şi 200.000 de victime, însă generalul Ken Keen, care comandă forţa specială americană din Haiti, a afirmat că aceasta este numai o "ipoteză de lucru".

Comandamentul Sud-American a anunţat ieri sosirea în Haiti a unui nou contingent american, care se adaugă celor 13.000 de militari americani aflaţi deja în această ţară. În zonă au ajuns sâmbătă Corpul expediţionar 24 al puşcaşilor marini şi o unitate de intervenţie amfibie, cu baza la Nassau. Corpul expediţionar 24 dispune de elicoptere CH-53, un avion hibrid de transport MV-22 Osprey, un batalion de infanterie format din 1.200 de militari şi mai multe unităţi care pot desfăşura misiuni medicale şi de transport.

Trupele ONU apără ajutoarele cu gaze lacrimogene

Trupele ONU au deschis foc de avertisment şi au lansat gaze lacrimogene sâmbătă, după izbucnirea unui incident în timpul distribuirii ajutoarelor în capitala haitiană, relatează AFP.

Ajutoarele - alimente, ulei de soia, apă şi aparate de radio - erau distribuite pe un fost aeroport militar din Port-au-Prince, iar incidentele au izbucnit între haitienii aflaţi la coadă. Situaţia a degenerat, iar militarii brazilieni din forţa ONU au tras focuri de avertisment şi au recurs la gaze lacrimogene pentru a calma mulţimea.

Ajutoarele erau distribuite de Programul Alimentar Mondial şi Misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti.Scrie Evz

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu