miercuri, 9 decembrie 2009

Un aisberg uriaş, în sudul Australiei

Un aisberg uriaş, cu o suprafaţă aproape de două ori mai mare decât cea a statului Hong Kong, pluteşte în derivă, îndreptându-se către Australia, acest fenomen extrem de rar putând să se accentueze în viitor din cauza încălzirii climei.

Neal Young, un glaciolog australian, a reperat cu ajutorul imaginilor din satelit acest aisberg cu o lungime de 19 kilometri, la o distanţă de 1.700 de kilometri în sudul Australiei.

Omul de ştiinţă australian a afirmat că un astfel de "monstru" de gheaţă nu a mai fost văzut în regiune din secolul al XIX-lea.

În opinia sa, acest aisberg care are o suprafaţă de 140 kilometri pătraţi, aproape de două ori mai mare decât cea a insulei Hong Kong, s-a desprins de Antarctica în urmă cu zece ani. Imediat după desprindere, suprafaţa lui măsura aproximativ 400 de kilometri pătraţi.

"Blocul rămas a supravieţuit în ocean timp de aproape un an (aproape de banchiză - n.r.). Apoi, el a început să se îndrepte, încet, către nord şi nord-est, în direcţia statului Australia Occidentală", a explicat Neal Young.

Omul de ştiinţă a declarat cu această ocazie că acest fenomen riscă să devină tot mai frecvent, pe măsură ce temperatura mărilor şi oceanelor va creşte tot mai mult.

La sfârşitul lunii noiembrie, peste o sută de aisberguri provenind din Antarctica au fost deja localizate în derivă, la aproximativ 450 de kilometri distanţă de Noua Zeelandă, care a fost nevoită să emită mesaje de avertizare maritimă către toate ambarcaţiunile din zonă.

Sursa : Mediafax

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu