miercuri, 2 decembrie 2009

Ultima şansă de a salva planeta

Summitul de la Copenhaga care debutează la începutul săptămânii viitoare este ultima şansă de a salva planeta de la încălzirea globală „catastrofică” , potrivit unui studiu condus de Lordul Stern, considerat o autoritate în domeniul schimbărilor climatice, relatează site-ul publicaţiei The Telegraph.

Nicholas Stern a avertizat că reuniunea de la Copenhaga este ultima şansă de a limita creşterea temperaturii globale cu 5 grade Celsius până la finalul secolului, ceea ce ar duce la migrări masive, foamete şi războaie, potrivit raportului.

Un Climatgate

Lumea trebuie să fie pregătită să cheltuiască mai mulţi bani pentru a rezolva problemele mediului, atât prin finanţări publice, cât şi prin noi reglementări în ceea ce priveşte „taxele de carbon”.

Lordul Stern crede că acest summit este „cea mai importantă reuniune de la al doilea război mondial încoace, mai ales prin faptul că are o miză”. Acest comentariu vine în contextul în care Prinţul de Wales a confirmat prezenţa sa la acest eveniment prin care liderilor din peste 170 de state li se va cere să acţioneze împotriva schimbărilor climatice.

„Să nu lăsăm lipsa de încredere, pesimismul şi lipsa de ambiţie să ne împiedice în a acţiona în faţa acestor pericole. În schimb, să avem viziune reală şi lidership, atât în ţările dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare”, a spus Lordul Stern, un fost economist al Băncii Mondiale, care, în 2006, a realizat Raportul Stern, văzut drept cel mai influent document politic asupra schimbărilor climatice din Marea Britanie.

Totuşi, el a admis că atunci a subestimat riscurile încălzirii globale.

În noul său raport la care au lucrat London School of Economics, Universitatea din Leeds şi Consiliul de Cercetare Economică şi Socială, el a calculat ce măsuri trebuie luate în lume pentru a limita creşterea temperaturii şi riscul ca dezastre globale să se producă.
  • Reducerea la jumătate a emisiilor de dioxid de carbon care provin din transport şi industrie

  • Reducerea anuală a emisiilor de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră de la 47 de miliarde de tone în 2010 până la 44 miliarde de tone în 2020

  • Uniunea Europeană ar trebui să reducă aceste emisii cu 30% în următorii zece ani

  • „Decarbonizarea” electricităţii prin folosirea extinsă a energiilor regenerabile, a maşinilor hibrid şi prin izolarea locuinţelor

  • Consumul de carne trebuie redus, la fel şi zburatul cu avionul

  • Reciclarea trebuie să se facă pe o scară extinsă

  • Ţările bogate trebuie să ofere ajutor financiar celor sărace, mai ales pentru dezvoltarea industriilor energiilor regenerabile

  • Introducerea de taxe pe carbon pentru bunurile care poluează, cum ar fi fabricile
Lordul Stern, care este preşedintele Institutului Grantham pentru Cercetarea Schimbărilor Climatice, a declarat că şefii de state prezenţi la Copenhaga trebuie să cadă de acord asupra stabilirii unui fond global pentru a ajuta ţările sărace. Valoarea acestui ajutor ar trebui să fie de cel puţin 30 de miliarde de lire sterline pe an până în 2015 şi să crească la 120 de miliarde de lire sterline pe an după 2020.

Americanii rămân sceptici

Un studiu realizat în Statele Unite a scos la iveală faptul că majoritatea americanilor sprijină un acord privind
schimbarea climatică, dar au o abordare sceptică în privinţa succesului acestei reuniuni la care participă 170 de ţări.

Aproape 44% dintre cei chestionaţi cred că va fi semnat un document în urma acestui summit, prin care participanţii se vor angaja să reducă emisiile de dioxid de carbon. Alţii 23% cred că rezultatul va fi o soluţie de compromis care le va permite ţărilor să recurgă la acţiuni concrete dar pe bază voluntară.

Iar 15% cred că nu se va ajunge la vreun rezultat concret. Preşedintele Barack Obama a confirmat prezenţa sa la acest eveniment care începe pe 7 decembrie şi se încheie pe 18 decembrie.

Sursa : Evz

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu