luni, 28 decembrie 2009

Topul celor mai importante descoperiri ale anului 2009

Revista Time a publicat topul celor mai importante descoperiri ale anului 2009, atât în cer cât şi pe Pământ. Descoperirile sunt mai puţine fata de anul trecut, dar la fel de spectaculoase.

Anul acesta am aflat cum arată primul nostru strămoş biped cunoscut până acum. Ardi sau ,,Ardi-pithecus ramidus" are 1,20 m şi a trăit în urmă cu peste 4 miliarde de ani pe teritoriul Etiopiei de astăzi.

O altă descoperire, de data aceasta din domeniul genetic le dă speranţe celor care nu văd. O echipă de oftalmologi a reuşit să injecteze unor mai maimuţe care nu distingeau culorile, gene cu o proteină care le-a făcut să distingă două culori.

După descifrarea genomului uman, în urmă cu aprope 10 ani, a urmat harta epigenomului, adică a modficărilor genetice pe care le putem produce noi sau mediul în care trăim. Utilitatea? Cancerul ar putea fi vindecat prin inginerie genetică.

Un robot de laborator din Marea Britanie, denumit Adam, este primul care poate gândi singur teorii şi le poate testa fără ajutorul omului. Adam este prima maşinărie din lume capabilă să facă descoperiri ştiinţifice.

Există apă pe Lună! o afirmaţie de care cercetătorii erau convinşi, dar NASA a descoperit realmente apă îngheţată în subsolul Lunii. Şi aşa s-a deschis o nouă perspectivă asupra felului în care s-a născut lumea noastră şi încotro am putea să ne îndreptăm.

Nu e singura descoperire din ceruri care confirmă teoriile astrofizicienilor şi scriitorilor de SF-uri. La 50 de milioane de ani lumină de noi există o planetă care seamnă cu Terra şi se învârte în jurul unui corp ceresc ce seamănă cu Soarele nostru.

Şi cea mai spectaculoasă descoperire -teleportatea. Deocamdată a unui atom dintr-un recipient în altul. Deşi până la teleportarea gen Star Trek mai sunt multe descoperiri de făcut, aplicaţia cercetătorilor de la Maryland duce la dezvoltarea unor computere ultra rapide.


Sursa : Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu