miercuri, 9 decembrie 2009

România, în topul celor mai riscante 10 ţări din lume

CDS-ul României pe cinci ani (CDS - Credit Default Swap- preţul asigurării pe care o ţară îl plăteşte pentru cazul în care încetează plăţile externe) a urcat, luni, cu aproape 20 puncte, la 269 de puncte.Tensiunile şi incertitudinile din mediul politic aruncă din nou România în clasamentul celor mai riscante state din lume, întocmit de compania CMA Datavision. Ţara noastră a ajuns, marţi, pe poziţia a 10, în locul Libanului.

Anunţarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale din România a determinat cel mai puternic avans al primei de risc dintre toate ţările analizate de CMA Datavision, compania care realizează topul celor mai riscante state din lume.

CDS-ul României pe cinci ani (CDS - Credit Default Swap- preţul asigurării pe care o ţară îl plăteşte pentru cazul în care încetează plăţile externe) a urcat, luni, cu aproape 20 puncte, la 269 de puncte. Şi marţi, prima de risc a României a continuat să crească până la un nivel de 274 de puncte în jurul prânzului. Astfel, România a luat locul Libanului în topul 10 al celor mai riscante economii din lume. În trimestrul al treilea, indicele cumulat al probabilităţii de faliment era pentru România de 14%, în scădere faţă de perioadele anterioare graţie intervenţiei FMI. Acum, indicele României de faliment este de peste 17%.

Compania calculează indicatorul cumulat al probabilităţii de default pe baza evoluţiilor primei de risc a respectivului stat. Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului unei anumite ţări. Reuters relatează că rezultatul strâns al alegerilor din România ar putea prelungi actualele tensiuni politice, care au blocat deja acordul cu Fondul Monetar. În acest moment, cele mai riscante ţări din lume, potrivit clasamentului întocmit de CMA, sunt Venezuela, Ucraina şi Argentina.

Dintre statele Uniunii Europene, doar Lituania şi Letonia sunt considerate mai riscante decât
România.

Sursa : Money.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu