vineri, 25 decembrie 2009

Prefectul a lăsat fără bani 20 de primării

16 primari din judeţul Braşov i-au cerut socoteală prefectului Ion Gonţea pentru că a blocat hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-a alocat 5,111 milioane de lei la ultima rectificare bugetară din acest an.

Edilii au rămas cu buzunare goale şi după l-au colindat cum e obiceiul în Ajun, şi au fost amânaţi pentru o nouă rundă de discuţii pentru luni.

Edilii (PNL şi PSD) au protestat că prefectul a atacat în contencios hotarârea Consiliului Judeţean. Practic, prefectul Ion Gonţea (instalat de PDL) a pus lacăt pe multe dintre comune. "Nu ne pedepsiţi pe noi, ci toţi oamenii din comună", şi-a vărsat amarul primarul Viorel Grusea e la Comăna.

O situaţia şi mai gravă este la Prejmer, unde executorul judecătoresc a blocat conturile Primăriei, care nu şi-a plătit unul dintre constructori.

"Acum, că aţi văzut-o, ce nu e legal?".

În timp ce primarii spun că au rămas la sfârşit de an fără bani de salarii pentru funcţionari, sau fară fonduri pentru ajutoarele de încălzire, prefectul susţine că multe dintre proiectele pentru care erau alocaţi bani nu aveau o bază de fundamentare. "Nu mă obligaţi să nu îmi exercit mandatul de prefect", a repetat de câteva ori Ion Gonţea.

Înghesuit de primarii nemulţumiţi în propriul birou, Gonţea nu a avut explicaţii juridice pentru a motiva acţiunea în justiţie. "Nu mi-a fost trimisă hotărârea Consiliului Judeţean pentru controlul de legalitate", a încercat să se justifice prefectul, care a rămas fără replică în momentul în care a fost întrebat, din nou: "Acum, că aţi văzut-o, ce nu e legal?".

Prin hotărârea Consiliului Judeţean din 15 decembrie, 20 de primării conduse de reprezentanţi ai PNL şi PSD ar fi trebuit sa primească 5,111 milioane de lei, spre nemulţumirea celor din PDL, care i-au cerut prefectului să conteste în instanţă repartiţia banilor.

"Am luat această decizie după ce, prin ultima hotărâre de Guvern, s-au alocat sume de zece ori mai mari doar pentru primăriile conduse de primari PDL. Numai că, de anul viitor, Guvernul nu va mai putea face acest lucru, să dea direct bani către localităţi, condiţie impusă de FMI, ci doar prin consiliile judeţene, care sunt abilitate să aloce fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale", a precizat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu.

Primarii se vor întoarce luni să stea din nou de vorbă cu prefectul, în speranţa că se va debloca situaţia.


Sursa : Adevarul

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu