Aşa-zisul buget de criză are programate cheltuieli cu 15% mai mari cu personalul, în timp ce de la investiţii a fost tăiată circa o treime din suma alocată în 2009.
Într-un an care se aşteaptă să fie chiar mai greu decât 2009, guvernul a pus pe masa parlamentului un buget care pare rupt de realitate. În proiectul de buget pentru 2010, cheltuielile de personal cresc în medie cu 15%, în timp ce sumele alocate pentru investiţii sunt cu peste un sfert mai mici decât cele puse la bătaie în acest an.
Proiectele bugetelor instituţiilor, publicate de Ministerul Finanţelor, vor fi discutate în perioada următoare de parlamentari. Potrivit documentelor, unele ministere, instituţii şi servicii vor beneficia de mult mai mulţi bani pentru angajaţi, incluzând, pe lângă salarii, contribuţiile sociale, sporuri, indemnizaţii etc.
Aceasta în condiţiile în care guvernul a reuşit să reducă aceste cheltuieli cu 13,5 miliarde de lei, anulând anumite facilităţi. Astfel, bugetarii nu vor primi anul viitor tichete de masă, de vacanţă sau cadou, iar toate pensiile vor îngheţa.
Creşteri mari, scăderi mici
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale va primi cu peste 95% mai mulţi bani pentru personalul din subordinea sa, iar creşterea sumei alocate în 2010 angajaţilor Ministerului Muncii depăşeşte 110%.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri prevede cheltuieli cu aproape 77% mai mari pentru personal, iar Ministerul Justiţiei cu 46% mai mari. Salariaţii Curţii Constituţionale vor avea la dispoziţie o sumă cu circa 55% mai mare decât cea alocată în 2009, iar cei ai Secretariatului General al Guvernului au o alocare în creştere cu peste 32%. Banii destinaţi personalului de la Ministerul Justiţiei sunt în creştere cu 46%, iar celui de la Ministerul Public cu peste 38% mai mulţi.
Scăderile programate la rubrica „Cheltuieli de personal” nu sunt nici pe de parte la fel de spectaculoase. La Ministerul Transporturilor suma se va reduce cu 16,16%, iar la Agricultură - cu circa 9%. Mai puţini bani pentru salariaţi sunt prevăzuţi şi la Finanţe (-9,06%), Sănătate (-6,15%), Dezvoltare şi Turism (-8,07%).
O posibilă explicaţie: restructurarea agenţiilor
Profesorul de economie Daniel Dăianu explică această creştere a cheltuielilor cu personalul prin includerea în cadrul mai multor ministere a agenţiilor şi autorităţilor dizolvate în urma legii privind reorganizarea instituţiilor statului.
„În urma restructurării, anumite agenţii care aveau statut independent şi erau gestionate din venituri proprii au intrat în alcătuirea ministerelor care le-au înglobat”, spune Dăianu.
El se aşteaptă ca fiecare ministru care conduce un minister aflat în această situaţie, sau ministrul finanţelor, sau chiar premierul Emil Boc să prezinte public o explicaţie pentru creşterea cheltuielilor cu personalul într-un an în care pentru majoritatea angajaţilor salariile vor îngheţa.
Ca pondere în produsul intern brut însă, cheltuielile de personal sunt aşteptate să scadă de la 9,2% în acest an la 8,5% în 2010, pe seama creşterii economice de 1,3%.
În ceea ce priveşte banii alocaţi investiţiilor, Transporturile vor primi 6,4 miliarde de lei, cu circa o treime mai puţin decât banii alocaţi în 2009. „Cu ce avem acum, s-ar putea face doar 20 de km de autostradă”, declara, recent, ministrul transporturilor, Radu Berceanu, pentru EVZ.
"Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, sau premierul Emil Boc ar trebui să iasă public şi să explice românilor care este motivul pentru care, pentru anul viitor, este programată creşterea cheltuielilor cu personalul.",
Daniel Dăianu, fost ministru de finanţe
FINANŢĂRI IEFTINE
Soluţii pentru investiţii de criză
Chiar şi într-un an în care vom suferi în continuare din cauza crizei economice, România poate face investiţii în infrastructură, consideră fostul europarlamentar şi ministru de finanţe Daniel Dăianu.
În opinia sa, autorităţile române ar putea negocia cu Comisia Europeană diferite soluţii care să ne permită să construim drumuri şi autostrăzi, fără să adâncim deficitul bugetar, care trebuie să fie de maximum 5,9%, anul viitor. Una dintre soluţii ar fi „să convingem Comisia Europeană să ne aloce prefinanţări masive în 2010 care să nu reclame cofinanţare bugetară”, ne-a declarat Dăianu.
O a doua posibilitate ar fi să amânăm plata cofinanţării pentru 2011. „O altă variantă ar putea fi contractarea unui împrumut pe termen lung de la Banca Europeană pentru Investiţii, care să nu fie luat în calcul la definirea strictă a deficitului bugetar”, a mai precizat fostul ministru.
Potrivit lui Dăianu, şi Ministerul Mediului şi cel al Transportului trebuie să prezinte Comisiei Europene liste de proiecte cu banii de care au nevoie. (Ana Bâtcă)
Sursa : Evz
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu