Şeful statului a fost prima dată faţă în faţă după alegeri cu Mircea Geoană, singurul care a plecat de la consultări şi cu un nume de ministru: Marian Sârbu.
Un "cadou otrăvit", crede liderul PSD. Nici liberalii nu s-au lăsat ademeniţi, fiind convinşi că Băsescu le-a arătat "tortul" puterii pentru a nu-l incomoda din opoziţie. Pentru PD-L Băsescu a avut următorul mesaj: reduceţi numărul de miniştri.
Consultările dintre Traian Băsescu şi liderii partidelor parlamentare s-au încheiat îm jurul orei 19.00. Concluzia unei zile lungi la Cotroceni arată că singurele partide dispuse să intre la guvernare sunt PD-L şi UDMR. PSD şi PNL au cerut fie un premier liberal, fie unul independent, soluţie pe care Băsescu s-a limitat să spună că o va lua în calcul. Şeful statului va anunţa numele primului-ministru desemnat, mâine, la ora 10.00, înainte de a pleca la summit-ul de la Copenhaga.
Urmăriţi mai jos cele mai importante momente din timpul întâlnirilor de la Cotroceni.
17.30 Pentru prima dată după scrutinul din 6 decembrie, Traian Băsescu şi Mircea Geoană, contracandidaţi în turul II, au fost faţă în faţă. Băsescu i-a spus preşedintelui PSD să ia în calcul în următoarele două zile posibilitatea de a intra la guvernare într-un Executiv de uniune naţională. La întâlnirea cu social-democraţii, şeful statului a spus că şi l-ar dori pe Marian Sârbu, din nou, ministru al Muncii. "Acesta a fost un cadou de tip otrăvit", a comentat Geoană propunerea lui Băsescu. Liderul PSD a mai spus că "cei care fost de vânzare s-ar vândut, oamenii serioşi rămân în partid", făcând referire la parlamentarii social-democraţi, care au demisionat şi au intrat în grupul independenţilor, condus de Gabriel Oprea.
16.56 "I-am spus în ce condiţii putem intra la guvernare cu PD-L şi UDMR. Preşedintele ne-a rugat să intrăm la guvernare, dar în condiţii care nu se discută, pentru că sunt dictate de electorat. I-am spus că nu înţeleg ca dictatul electoratului ca PNL să intre la guvernare în orice condiţii, atunci când există riscul derapajelor în stat", a spus Antonescu la finalul întâlnirii cu Băsescu. Liderul liberal a lansat mesajul că PNL va trece în opoziţie, întrucât Băsescu are deja majoritatea parlamentară dorită, pe care a precizat că nu o comentează. "E evident că fiecare va merge în locul în care poate servi interesul naţional şi propriul electorat mai bine, adică noi în opoziţie, democrat-liberalii la putere. Preşedintele ne poate împiedica să intrăm la guvernare, nu şi în opoziţie", a continuat liberalul.
16.30 Antonescu l-a acuzat pe Băsescu de faptul că încearcă, în ciuda declaraţiilor privitoare la guvernarea de dreapta, să blocheze accesul PNL la putere. "Dar nu ne puteţi bloca accesul la Opoziţie", a spus liderul liberal, adăugând că Băsescu şi PD-L reprezintă un pericol pentru statul de drept. Băsescu, în replică, a declarat că perioada campaniei electorale s-a încheiat.
16.00 La întâlnirea cu liderii UDMR, Traian Băsescu s-a declarat independent faţă de partide, pentru că, "nu va mai candida niciodată". "Calitatea de preşedinte reales mă face să mă neutralizez faţă de partide. Nu voi mai candida niciodată", a subliniat preşedintele. În acelaşi timp, şeful statului a precizat că s-ar bucura dacă UDMR ar intra la guvernare, la fel cum speră să facă şi PNL. "Nu mi-am pierdut speranţa că vor veni şi liberalii", a mai spus Băsescu.
15.00 "România este într-un concert al crizei şi fiecare ţară are instrumentul cu care cântă în acest concert. Datorită globalizării, nu poţi ieşi singur. Cum vechea Europă nu poate ieşi din criză până nu ies Statele Unite, nici noi nu vom putea ieşi singuri. Dar ce putem face cu un guvern în funcţie, este să diminuăm impactul crizei", a spus Băsescu la întâlnirea cu independenţii din Parlament.
14.40 Discuţiile între grupul minorităţilor şi Traian Băsescu s-au încheiat. Varujan Pambuccian, liderul grupului, a spus la ieşirea de la întâlnire că "vom afla numele premierul în cursul serii sau mâine dimineaţă". "Noi susţinem un guvern politic", a mai spus Pambuccian.
Şeful statului a programat întâlnirile cu liderii formaţiunilor din Parlament încă de ieri, când, la scurt timp după invitaţia lui Traian Băsescu, premierul desemnat Liviu Negoiţă şi-a depus mandatul.
"Am încercat să formez o echipă, dar o coaliţie a bunului simţ a decis că interesul naţional poate fi pus între paranteze. Parlamentul a amânat în mod nejustificat un guvern cu puteri legitime", afirma ieri Liviu Negoiţă.
Primarul sectorului 3 a declarat că nu ştie cine va fi viitorul premier, dar că se aşteaptă ca un coleg al său să formeze cât mai curând o echipă.
Înainte de a discuta cu preşedinte, liderii principalelor partide parlamentare au purtat negocieri privind formarea unei majorităţi în Parlament şi a unei coaliţii de guvernare.
UDMR nu vrea cu PSD
Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că exclude o variantă de guvernare PSD-PNL-UDMR, afirmând că o majoritate de guvernare va fi formată cu PD-L. "La acest moment exclud o astfel de variantă de guvernare. Luând în considerare contextul actual, eu cred că o majoritate guvernamentală va fi formată cu PDL. Întrebarea e dacă se reuşeşte acest lucru şi cu PNL. Dorinţa noastră e să fie şi PNL acolo", a spus Marko.
"Fiecare dintre noi încercăm să dăm un răspuns, să dăm soluţii pentru ceea ce înseamnă interesul naţional, dar evident că acestea sunt înţelese în raport cu electoratul propriu, cu mandatul pe care îl ai şi cu obligaţiile pe care le ai faţă de electoratul propriu. În această privinţă sigur că între noi şi UDMR există diferenţe semnificative şi putem înţelege şi unii şi alţii aceste diferenţe şi faptul că într-un moment sau altul, într-un moment cum este acesta, putem să avem soluţii diferite rămânând fiecare consecvenţi cu această obligaţie faţă de electoratul nostru", a declarat la rândul lui liderul PNL, Crin Antonescu, adăugând că PNL şi UDMR s-ar putea regăsi în aceeaşi majoritate, situaţie care nu este exclusă.
Boc despre PNL: Multe lucruri care ne unesc, puţine care ne despart
După întâlnirea cu UDMR, liberalii au intrat la negocieri cu liderii PD-L. Discuţiile au început relaxat, pe ton glumeţ.
"Am venit la această întâlnire nu pentru a realiza o majoritate matematică, ci pentru una politică, ideologică, de dreapta, care să dea susţinere politică viitorului Guvern. În acest moment, în România trebuie să se limpezească apele doctrinar. Campania s-a încheiat, vom avea doi ani şi jumătate fără alegeri, şi ar fi bine să dăm ţării un Guvern cu susţinere ideologică de dreapta, cu susţinere de la partidele care sunt de aceeaşi parte a baricadei: UDMR, PNL şi PD-L. Ca o concluzie, avem multe lucruri care ne unesc, puţine care ne despart", a declarat Emil Boc, la finalul întâlnirii cu liberalii.
PNL "pierde timpul" cu PD-L
În timp ce liderul democra-liberal s-a arătat mulţumit de discuţiile cu PNL, Crin Antonescu a declarat că la "această întâlnire nu a găsit posibilitatea unei înţelegeri". "Sper că au înţeles că este imposibil ca PNl să meargă într-un guvern cu premier PD-L. Le-am propus şi varianta de compromis, aceea a unui independent. Dumnealor au respins această variantă", a completat Antonescu, adăugând că "pierde timpul" discutând cu democrat-liberalii care nu acceptă un premier liberal.
Sursa : Evz
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu