joi, 17 decembrie 2009

În şlapi pe derdeluş!

Stimate domnule moralist nocturn, care ne spui din televizor că tu consideri inutile anvelopele de iarnă, te invit la un curs rapid de supravieţuire. Ia în picioare o pereche de şlapi şi dă o tură pe derdeluş.

Mergând pe logica ta nu vei avea o problemă să te şi opreşti în faţa stâlpului şi chiar o să îţi facă plăcere nebunia. Poate că tu ai merita să nu ratezi accidentul şi să înveţi lecţia... Dar ce te faci dacă într-un moment de neatenţie te trezeşti la 30 de metri în faţa unei treceri de pietoni pe care traversează în fugă câţiva copii, iar tu ai 40 de kilometri la oră în bordul maşinii?

E suficient cât să te duci ca o sanie, una de o tonă şi jumătate care va face cu siguranţă pârtie pe stradă şi pe trotuar din momentul în care ai pus frână. După ce vei picta abstract cu sânge, te vei mira că întradevăr, iarna nu este ca vara chiar şi în cazul aderenţei cauciucului pe suprafeţe alunecoase, iar anvelopele tale despre care nu ştii mare lucru au mijlocit o crimă bazată pe ignoranţă.

Pe acelaşi nivel de inconştienţă al celor care conduc fără anvelope de iarnă şi se mândresc, îi pun pe zgârciţii care, deşi găsesc bani de carburant ca să stea la căldurică cu orele în cozile kilometrice din oraş, nu vor să cheltuiască vreun leu pe "gumele" potrivite. E viaţa voastră şi sunteţi liberi să v-o petreceţi pe drum, însă în vârful cozii este sigur tot unul ca voi care a blocat drumul pentru că a derapat şi nu mai poate controla volanul.

Aşa că atunci când înjuraţi deszăpezirea, muşcaţi-vă mai bine limba. Trei sferturi din şoferii care au trecut în prima zi de ninsoare pasajul Pipera, spre exemplu, aveau anvelope de vară cu care desenau zig-zag-uri în zăpadă şi apoi renunţau la urcuş.

"Cum adică, ar trebui să urmăresc prognoza meteo şi să dau fuga la vulcanizare când aud că vor cădea primii fulgi?" Nu trebuie să fii pilot de raliu şi nici măcar şofer profesionist ca să ai un set minim de cunoştinţe. Până şi copiii de 14 ani ştiu de pe Google că din momentul în care temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius trebuie să faci schimbarea de anvelope. E suficient de simplu de ţinut minte.

Anvelopele de vară se întăresc iarna şi iar aderenţa lor scade la sub jumătate. Cele de iarnă au o compoziţie specială care le face puţin mai moi şi implicit mai aderente, iar profilul lor special cu acele striaţii dese te vor ţine pe stradă şi te vor ajuta să frânezi în siguranţă. Chiar şi în testele făcute pe suprafeţe umede la temperaturi de peste 10 grade, anvelopele de iarnă au oprit acelaşi autoturism în jumătate din distanţa necesară cu anvelope de vară. Ca să nu mai vorbim de drumurile acoperite de zăpadă. Sunt câteva zeci de filme interesante pe YouTube pe această temă.

Atunci când vorbeşti în faţa a câteva zeci sau chiar sute de mii de oameni, iei în calcul că s-ar putea să te şi creadă. Unu la mie trebuie să te şi în serios şi apoi să facă un accident. Responsabilitatea ar trebui să îţi ceară să nu debitezi asemenea inepţii ca să nu îi ai pe conştiinţă. Dacă ai aşa ceva.

Sursa: promotor.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu