marți, 29 decembrie 2009

În 2010 alţi zeci de mii de români vor rămâne fără locuri de muncă

La sfârşit de an numărul şomerilor a ajuns la o cotă record, iar veştile proaste continuă: în 2010, alţi 70-80.000 de români vor rămâne fără locuri de muncă. În acest context, la începutul lunii decembrie doar 6.300 de şomeri îşi puteau găsi un loc de muncă prin Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.Din cele 6.300 de locuri de muncă, cele mai multe se găsesc în Iaşi, Bucureşti şi Satu Mare.Cei cu studii medii şi profesionale au cele mai mari şanse să-şi găsească de muncă. Aproape 95% din slujbele oferite de ANOFM sunt pentru aceaste categorii.

Cei care îşi caută un loc de muncă în industria textilă au cele mai multe oferte. Îi urmează muncitorii necalificaţi din industria confecţiilor şi şoferii. La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare, sunt oferite doar 340 de locuri de muncă. Cea mai bogată ofertă este pentru ingineri şi subingineri. Urmează cele pentru consilier financiar-bancar şi consilier vânzări asigurări.

Dacă e să ne uităm la nivelul salariilor, atunci topul se inversează. Conform datelor INS pentru luna octombrie, cel mai bine plătiţi sunt angajaţii din industria petrolieră, cu un salariu mediu de 3.370 de lei. Joburi puse la bătaie în acest domeniu nu au fost însă scoase la începutul lunii.

La polul opus se află salariaţii din industria textilă care nu au obţinut o leafă mai mare de 786 de lei. Rata şomajului a crescut în noiembrie de la 7,1 la 7,5%. Asta înseamnă că, în noiembrie, numărul românilor care au rămas fără loc de muncă a crescut cu 30.000 şi a depăşit 683.000.

Sursa : Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu