duminică, 20 decembrie 2009

În 1954, zăpada era de 5 m înălţime

Zilele acestea, un strat de câţiva centimetri de zăpadă a paralizat toată România. Trenurile au avut întârzieri de până la 10 ore, drumurile europene au fost blocate, iar oamenii captivi în propriile maşini mai mult de 24 de ore au recurs la metode extreme ca să supravieţuiască.Mulţi dintre ei au topit zăpada şi au băut-o ca să nu moară de sete, până când au ajuns la ei salvatorii. Autorităţile au spus că avem parte de o iarnă grea.

Deşi nămeţii erau înalţi de câţiva metri, tramvaiul circula fără probleme

Ziarul Libertatea vă arată însă azi ce înseamnă cu adevărat o iarnă grea în România. În 1954, conform Aristidei Busuioc, şef climatologie în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, stratul de zăpadă a măsurat între 2 şi 5 metri. Tot atunci, mai precis în perioada 3 - 5 februarie, ne-a lovit şi cel mai puternic viscol înregistrat vreodată în România.

Cel mai mare viscol, în acelaşi an

Şi asta nu e tot. În Bucureşti, viteza vântului a fost de 126 km/h, iar cantitatea de zăpadă depusă în ţară a fost copleşitoare.

Zăpada din iarna anului 2009 are 10 cm, dar tramvaiele circulă destul de greu

În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să ne rugăm să nu avem parte de aşa iarnă, fiindcă, la felul în care se mişcă acum autorităţile, sigur murim sub troiene.

Bd. Elisabeta, astăzi: zăpadă puţină şi trafic cu probleme

«Nămeţii se ridicau cât casa»

Carol Wagner, un bucureştean din sectorul 4, în vârstă de 100 de ani, îşi aminteşte de cea mai mare zăpadă pe care a văzut-o.

Carol Wagner (100 de ani) ne-a povestit cum a fost în cele mai grele ierni

“În 1929 am prins cea mai mare zăpadă din viaţa mea. Pe vremea aia, locuiam la curte, iar nămeţii se ridicau aproape cât casa. Îmi amintesc că n-am putut să deschid uşa şi am ieşit pe geam. Cu chiu, cu vai, am reuşit să fac o potecuţă de câţiva centimetri până la poartă. Pe vremea aia era altceva. Atunci nu erau utilaje de deszăpezire ca acum. Oamenii cărau zăpada cu căruţa şi o aruncau în Dâmboviţa”, ne-a povestit bătrânul.

“Şi în ’54 a nins puternic. Îmi amintesc că am stat acasă aproape o săptămână, pentru că traficul era paralizat şi nu aveam cum să ajungem la serviciu prin nămeţi”, încheie Carol Wagner.

foto: Gabriel Pătruţ


Sursa : Libertatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu