sâmbătă, 12 decembrie 2009

Frauda bancara de 2,2 milioane de lei

Doua angajate ale unei agentii din Teleorman sunt acuzate ca au pagubit 120 de deponenti
Persoanele in cauza, amandoua in varsta de 41 de ani, lucreaza la o agen­tie CEC Bank din comuna Peretu. Acestea sunt urmarite penal dupa ce
si-au insusit, in mod frau­dulos, peste 2,2 milioane de lei si aproape 17 .000 de euro din contu­rile clientilor, a declarat, ieri, subcomisarul Adrian Ilicea, purtatorul de cuvant al IPJ Teleorman. Acesta este
al doilea caz de frauda bancara produsa de functionari ai CEC Bank din Teleorman pe parcursul anului 2009.
"Cele doua angajate ale bancii au efectuat retrageri de sume de bani din conturile clientilor, falsificand semnaturile acestora ori au primit bani de la cetateni, pe incredere, fara a elibera documente justificative de depunere in contul curent. Prin acest mod, au cauzat un prejudiciu total de 2.203.000 de lei si 16.800 de euro, in dauna a 120 de clienti", a declarat Ilicea. Con­form IPJ, cele doua functionare ale agentiei bancare si-au insusit in mod ilegal si au folosit in scop personal aceste sume intre anii 2006 si 2009. Ambele sunt in varsta de 41 de ani, una locuind in comuna Peretu, iar cealalta in comuna Nanov, tot din judetul Teleorman. "In cauza a fost inceputa urmarirea penala confirmata de procuror, sub aspectul savarsirii infracti­unilor de inselaciune, delapi­dare, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals. impotriva celor doua persoane, procurorii Parchetului de pe langa Tribu­nalul Teleorman au dispus masura preventiva de obligare de a nu parasi tara", a mai declarat Ilicea.
Primul semnal asupra fraudei comise de cele doua functionare bancare a aparut in data de 20 noiembrie, de la un cetatean din comuna Peretu care a sunat la 112 si a solicitat sprijinul politistilor, sesizand lipsa unei sume de bani dintr-un cont de depuneri de la agentia bancara din localitate. Agentii Postului de Politie din localitate s-au deplasat la agentia bancara pentru a prelua plangerea persoanei respective, iar, in scurt timp, in fata agentiei bancare s-au adunat mai multe persoane care au sesizat aceleasi nereguli.
Partidul pagubitilor
Primele verificari au fost efectuate de politistii din cadrul Politiei municipiului Rosiorii de Vede, iar, ulterior, cercetarile au fost preluate de ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspecto­ratului de Politie al Judetului Teleorman. Pe parcursul noptii din 20 spre 21 noiembrie, au fost identificate sapte persoane ale caror conturi au fost verificate de reprezentantii bancii si care au reclamat lipsa unor sume de bani din cont, prejudiciul total ridicandu-se la 200.000 de lei. Pana la finalizarea cercetarilor, s-a ajuns la un prejudiciu total de 2.203.000 de lei si 16.800 de euro, in dauna a 120 de clienti.
Recidiva la CEC Bank
In luna februarie, anchetatorii au descoperit ca un angajat al agentiei CEC Bank din comuna Zambreasca a intocmit in fals 186 de contracte de debit pretinse ca apartinand unitatii CEC respective, pe parcursul a cinci ani, intre 2003 si 2008, fara sa fie descoperit. Potrivit unui comunicat de la acea data al Biroului de presa al Inspectoratului Judetean de Politie Teleorman, functionarul prezenta clientilor contracte scoase din uzul unitatii, pe care oamenii faceau depuneri de bani, arata NewsIn. Sumele depuse de persoanele induse in eroare intrau in buzunarul acestuia. Prejudiciul total estimat in acest caz s-a ridicat la 283.555 de lei.

Sursa : Ziare

Un comentariu :