joi, 31 decembrie 2009

Die Welt: Desi suspectata de coruptie, Elena Udrea va administra miliarde de euro din fondurile europene de dezvoltare regionala

Publicatia Die Welt scrie joi despre „fericirea“ Elenei Udrea de a fi gasit un sot putred de bogat si notorietatea ei ca „vedeta“ in revistele romanesti cu pretentii. Fosta consiliera a presedintelui Traian Basescu si ministru al turismului in guvernul Boc, Udrea urmeaza sa administreze in urmatorii patru ani 3,7 miliarde de euro, bani europeni pentru dezvoltare regionala. Cotidianul german se arata ingrijorat de faptul ca banii contribuabilului din UE vor sta la mana unei persoane care a stat in mod repetat sub acuzatia de coruptie.

„E pur si simplu scandalos sa o imputernicesti pe doamna Udrea cu administrarea fondurilor de dezvoltare europene“, ar fi spus Alina Mungiu-Pippidi la Hertie School of Government din Berlin. Un purtator de cuvant al Comisiei europene, ar fi avertizat: „Statele membre (n.r. ale UE) trebuie sa dovedeasca indeplinirea conditiilor, in cadrul fiecarui proiect. In caz contrar, Comisia poate sista platile sau poate solicita returnarea lor“.

Cotidianul german mentioneaza faptul ca Udrea, ca Ministru al Turismului, a fost supusa unei anchete parlamentare, referitoare la „finantarea de campanii mediatice cu bani publici“. In 2005, pe cand era consiliera presedintelui Basescu, ea ar fi fost implicata in favorizarea obtinerii de contracte de catre unii parteneri de afaceri ai sotului ei, Dorin Cocos. „Situatia e incheiata“, a declarat un consilier al Elenei Udrea, pentru Die Welt.

De la intrarea in Uniunea Europeana, Romania sta in vizorul administratiei de la Bruxelles.

Controlorii UE ar fi sesizat „pe langa coruptie in aparatul justitiei si administrativ, deturnare de fonduri de dezvoltare, plati dubioase si o economie de cumetrie“. Inge Grässle, experta pe probleme bugetare in Parlamentul UE, ar fi spus: „Intre timp, problemele cu statele UE Romania si Bulgaria sunt mai mari decat cele din majoritatea statelor africane“.

Sursa : Hotnews

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu