marți, 29 decembrie 2009

Cele mai importante evenimente ştiinţifice care se vor produce până în 2020

Nu se vor întâmpla prea mult în următorii zece ani, dacă nu luam în considerare bacteria care produce combustibul diesel, secvenţierea întregului genom pentru doar 1000 de dolari, depozite uriaşe de ovule umane, turism spaţial, identificarea materiei întunecate, sterilizarea pe scară largă a adulţilor tineri, telepatie, module computerizate a creierului uman, descoperirea originii vieţii, dispariţia Bangladeshului şi a 100 de milioane de hectare de pădure tropicală.

În această perioadă a istorie umane, următorul deceniu înseamnă descoperiri şocante, înseamnă o revoluţie tehnologică constantă.

„Până în 2020, genetica şi simulările cerebrale ne vor ajuta să avem reţete personalizate pentru căsătorie, stilul de viaţă şi sănătatea”, a spus Henry Markram, director la proiectul Blue Brain din Elveţia, unde se încearcă contruirea unei arhitecturi asemănătoare creierului uman în interiorul unui computer.

Pe de altă parte, James Watson, un cercetător care a ajutat la descoperirea structurii moleculei ADN, crede că secvenţierea genelor este viitorul. „Probleme medicale precum Alzheimer, epilepsie, Parkinson, schizofrenie, depresii şi autism vor putea fi analizate din punct de vedere genetic”. Unele dintre cele mai groaznice boli mintale vor fi înţelese şi chiar vindecabile.

În acest timp, sexul va deveni o activitate mult mai recreaţională decât până acum. Pastila va continua să fie principalul contraceptiv, susţine inventatorul ei, Carl Djerassi. Acesta crede însă că sterilizarea va lua proporţii.

„În acest moment oamenii vor să aibă copii şi se sterilizează mai târziu în viaţă. În viitor sterilizarea va veni mai devreme, în timp ce sperma şi ovulele vor fi păstrate în bănci specializate”.

Chiar şi aşa, oamenii s-ar putea să nu aibă un viitor prea luminos, mai ales pentru că mediul înconjurător va avea probleme serioase.

„Mi-ar plăcea să pot prezice oprirea defrişărilor tropicale până în 2020”, a spus George McGavin de la Muzeul de Istorie Naturală al Universităţii Oxford. „Din păcate oamenii nu se pot pune de acord în legătură cu nimic. Prezicerea mea este că planeta va pierde cel puţin 100 de milioane de hectare de pădure tropicală, în următorii 10 ani.”

Nu toţi au depus armele în privinţa mediului înconjurărot. Craig Venter, geniul care a reuşit secvenţierea genomului uman pentru prima oară, a găsit soluţia. Acesta lucrează la o bacterie care produce combustibil diesel. „Dezbaterile cu privire la combustibili şi energie este mult exagerată. Suntem foarte aproape de a rezolva problema energiei într-un fel care va face copii nostru să aibă acces la soluţii mult mai ieftine şi accesibile”.

În timp ce unii privesc către viitorul planetei, alţii stau cu ochii aţintiţi la stele. Lord Rees, astronomul regal şi preşedintele Socieţăţii Regale, este foarte încântat de faptul că am descoperit că majoritatea stelelor au planete, iar planetele înseamnă viaţă.

„Sunt depuse eforturi pentru descoperirea unui semnal de la ET. Un nou telescop în California, finanţat de miliardarul Paul Allen, va permite o căutare mult mai eficientă”, a spus Lord Rees.

Sir Richard Branson, proprietalul companie Virgin Airlines, este foarte entuziasmat cu privire la activitatea în spaţiu, până în 2020. „Turismul spaţial va lua avânt până atunci. NASA va avea un plan clar de a ajunge pe Marte, cu o misiune umană şi va exista o staţie spaţială construită pe Lună.”

Urmează un deceniu extraordinar, dar adevăratul şoc va veni din lucrurile care chiar se vor întâmpla, care nu sunt mereu aceleaşi cu cele prezise de oameni.

Sursa : Realitatea

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu