luni, 28 decembrie 2009

Ce scumpiri aduce anul 2010: mâncarea, viciile şi carburanţii vor costa mai mult. Salariile rămân la acelaşi nivel. Vezi aici lista scumpirilor

După belşugul din perioada Sărbătorilor, românii vor fi nevoiţi să întoarcă foaia chiar de la începutul anului viitor: în 2010 se scumpesc produsele alimentare, ţigările, alcoolul, carburanţii, dar şi diverse servicii. Asta, în timp ce salariile în sistemul bugetar vor fi îngheţate, cu posibilitatea unor indexări cu rata inflaţiei doar în cazul companiilor de stat profitabile. Nici în mediul privat nu se anunţă vremuri bune.

Coşul zilnic, mai scump din ianuarie

În cazul produselor alimentare, laptele şi brânzeturile vor costa cu 3-8% mai mult, după cum au declarat recent pentru Gândul reprezentanţii Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui. Creşterea preţurilor este o consecinţă a majorării accizelor la carburanţi şi electricitate, după ce cursul de schimb la care se calculează aceste impozite a crescut cu 14%, la care se mai adaugă scumpirea cu 20-25% a materiei prime din import. Preţurile acestor produse nu vor creşte brusc din prima zi a anului viitor, ci treptat, în două-trei tranşe, de la jumătatea lunii ianuarie până în martie.

Românii vor suporta preţuri mărite şi în cazul cărnii de pui. Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România a anunţat majorarea cu 20-30% a preţurilor din luna ianuarie, pentru a compensa anularea subvenţiilor în domeniu.

Mai mult vor costa şi legumele şi fructele, de la mijlocul lunii februarie, ca urmare a scumpirii carburanţilor, dar şi a deprecierii leului, pentru că peste 70% din aceste produse sunt aduse din import. Fructele şi legumele se vor scumpi astfel cu 7-10%, într-un scenariu optimist, după cum au declarat recent pentru Gândul reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. Pe cale de consecinţă, şi preţul conservelor, dulceţurilor şi compoturilor va urca cu acelaşi procent.
Şi pâinea se va scumpi cu 5-10% în primul trimestru al anului viitor, din cauza creşterilor de preţuri înregistrate pe piaţa cerealelor de import.

Ţigările şi alcoolul, preţuri în creştere

Pe lângă acestea, românii vor cheltui mai mult şi pe vicii, din cauza creşterii accizelor, dar şi a noului curs de schimb la care acestea se calculează. Din ianuarie, pachetul de ţăgări va costa zece lei, după ce preţul a urcat lent în ultimele luni din 2009. Până la jumătatea anului se vor scumpi şi băuturile spirtoase: preţurile vor creşte cu 4-6% la aperitive şi cu 6-8% la brandy, vodcă şi băuturi cu peste 38 de grade concentraţie de alcool.

Tot majorarea accizelor este cauza scumpirii cu 5-7% a preţurilor la pompă, până la o medie de 4,2 lei/litru. Posesorii de maşini vor fi greu încercaţi astfel, la scumpirea carburanţilor adăgându-se creşterea cu 40% a preţului pentru poliţele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA). Nu sunt excluse creşteri de tarife şi la electricitate, posibil o indexare cu o parte din inflaţie, au declarat în urmă cu câteva zile oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.


Sursa : Gandul

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu