Şeful statului şi-a argumentat alegerea prin faptul că "Emil Boc este un om al dialogului, şi-a asumat soluţii extrem de dificile, aşa cum au rezultatul din acordul de finanţare cu FMI". În ceea ce priveşte componenţa Executivului, Traian Băsescu a afirmat, astăzi, că aceasta este responsabilitatea premierul desemnat. "Am solicitat să mă consulte strict în privinţa miniştrilor care fac parte din CSAT. În rest, e problema partidelor şi şi-o asumă", a continuat preşedintele. Astfel, Boc ar trebui să-i ceară sfatul lui Băsescu în privinţa viitorilor miniştri de Externe, Interne, Apărare, Justiţie, Economie şi Finanţe, care intră acum în componenţa CSAT.
Guvern până la Crăciun, buget până la Revelion
După ce a rostit numele premierului desemnat, şeful statului a rezumat programul pe care Guvernul şi Parlamentul îl au de îndeplinit pentru a respecta acordul de împrumut. Astfel, preşedintele a făcut un apel către partidele politice ca viitorul Executi să fie instalat pe 23 decembrie. "Motivaţia: acest Guvern trebuie să depună bugetul până la finalul anului, în aşa fel încât pe data de 4 sau 5 ianuarie, Parlamentul să înceapă examinarea bugetului de stat şi pe 16 ianuarie să avem buget aprobat. Numai aşa putem solicita prezenţa echipei UE, a FMI şi BM pentru evaluare", a adăugat preşedintele, care a estimat că apoi echipa FMI de evaluare poate să termine analiza între 20 şi 27 ianuarie.
Traian Băsescu şi-a arătat speranţa că documentul de evaluare poate fi aprobat în şedinţa boardului FMI din 12 - 15 februarie, astfel încât pe 15 februaire, România să primească deja tranşele a III-a şi a IV-a din finanţare. "Jumătate din sumă la BNR, jumătate la Finanţe pentru susţinerea deficitului bugetar", a mai anunţat Băsescu.
Consultări fără surprize
Consultările de ieri de la Cotroceni n-au adus nimic nou pe harta pe care partidele s-au poziţionat în ultima perioadă.
Fiecare tabără - noua majoritate din jurul PDL-UDMR şi opoziţia PSD-PNL - şi-a revendicat premierul şi s-a ales doar cu promisiunea lui Traian Băsescu de a anunţa un nume în cursul dimineţii de astăzi. Un nume pentru o echipă care să-i pună în practică şi promisiunile făcute în campanie şi care să se instaleze la Palatul Victoria până la Crăciun.
Calendarul lui Băsescu presupune desemnarea premierului astăzi, două zile pentru negocieri, depunerea cel târziu sâmbătă a listei de miniştri la parlament şi începerea audierilor luni, astfel încât, până la mijlocul săptămânii viitoare, Cabinetul să fie votat în parlament.
Calendarul coincide practic cu cel al PDL care şi-a programat pentru vineri Colegiul Director, în care să valideze lista miniştrilor şi protocolul de guvernare.
Planuri pentru un nou mandat
„Voi face ceea ce trebuie pentru a avea un guvern sigur, angajat să ducă la capăt şi angajamentele internaţionale, dar şi punerea în practică a angajamentelor făcute de mine în campanie, având PDL în spate. Nu mă voi putea justifica în 2014 spunând că, ştiţi, am fost generos la desemnarea premierului şi de asta n-am putut să-mi respect angajamentele. Mai ales că din atitudinile publice ale multor politicieni nu sunt semnale că ar putea fi vreun pateneriat între mine şi ei”, a sintetizat Traian Băsescu în timpul consultărilor cu democrat-liberalii, care, deşi nu excludeau varianta unui premier independent, erau optimişti că funcţia îi va reveni lui Emil Boc.
De altfel, Boc şi-a făcut în ultimele zile planuri pentru un nou mandat la Palatul Victoria. El a calculat, în cercuri restrânse, că formarea unei noi echipe guvernamentale ar fi un pretext bun pentru o reînnoire a eşalonului de putere a PDL. Astfel, dintre foştii miniştrii democrat-liberali, cu şanse reale erau creditaţi Vasile Blaga şi Adriean Videanu.
De asemenea, în planurile lui Boc pentru viitorul cabinet intrau o serie de independenţi, cu imagine de necontestat, plasaţi în puncte-cheie. Este cazul lui Bogdan Aurescu la Externe sau Lucian Croitoru la Finanţe.
Ministere pentru UDMR
După consultările de la Cotroceni, liderii PDL au avut aseară o întâlnire cu cei ai UDMR, cu care, alături de independenţi şi minorităţi, au constituit majoritatea care asigură trecerea unui nou cabinet prin parlament. Rămaşi practic singuri în cursa pentru formarea cabinetului, democrat-liberalii şi oamenii lui Marko Bela au început negocierea ministerelor.
Scăpaţi de grija PNL, liderii Uniunii au plusat faţă de oferta PDL de două ministere. UDMR voia, pe lângă funcţia de vicepremier, Comuni caţiile, Dezvoltarea şi Mediul, acesta din urmă creându-le un disconfort în negocieri celor de la PDL, care l-ar fi vrut pentru Sulfina Barbu.
La nivel oficial insa intalnirea a avut ca scop stabilirea programului de guvernare si a structurii noului Cabinet. Presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Realitatea Tv, ca viitorul guvern va avea, in principiu, 15 ministere, iar un algoritm exact al functiilor se va stabili dupa desemnarea a premierului, dar si dupa discutiile pe care PDL le are programate astazi cu independentii condusi de ex-PSD-istul Gabriel Oprea.
"Voi face ceea ce trebuie pentru a avea un Guvern sigur angajat să ducă la capăt şi angajamentele internaţionale, dar şi punerea în practică a angajamentelor făcute de mine în campanie, având PDL-ul în spate.",
Traian Băsescu, preşedintele României
REALITATE
PNL şi PSD se pregătesc să ocupe băncile opoziţiei
PNL şi PSD au intrat, de ieri, în opoziţie după o rundă de discuţii cu final aştepat la Palatul Cotroceni. Preşedinţii celor două partide, Crin Antonescu (PNL) şi Mircea Geoană (PSD), au refuzat să voteze un premier PDL, în condiţiile în care şeful statului a lăsat să se înţeleagă că va propune un candidat din acest partid.
Antonescu şi Băsescu au jucat prelungirile meciului de la Cluj
Discuţia dintre Crin Antonescu şi Traian Băsescu, desfăşurată în prezenţa camerelor de luat vederi, a fost mai degrabă o prelungire a confruntării de la Cluj-Napoca, pe care cei doi au avut-o în campanie. Antonescu a comentat că şeful statului îi vrea pe liberali doar “complici” la sistemul de putere pe care l-a pus la punct.
“Reprezentaţi, alături de PDL, nişte riscuri şi ameninţări la adresa statului de drept”, a fost acu zaţia lui Antonescu. El a menţionat că liberalii vor garanţii că nu vor fi anexaţi acestui sistem şi că guvernul nu va fi la fel de incompetent percum cel care a condus ţara în 2009. Antonescu a cerut ca premierul să fie de la PNL sau independent, în caz contrar liberalii urmând să intre în opoziţie. “Campania electorală s-a terminat”, a replicat Băsescu.
El a adăugat că prioritară va fi formarea unui nou guvern şi a comentat ironic: “În nici o ţară în care se ţin alegeri, cei care le câştigă nu trec în opoziţie”. Şeful statului a spus că “îi roagă” pe liberali să intre la guvernare într-o guvernare de dreapta, în “condiţiile dictate de electorat”.
“Electoratul a decis doar că dumneavoastră veţi mai sta 5 ani la Cotroceni, nu a decis vreun guvern sau să facem un partid unic”, a ripostat Antonescu . “Aţi câştigat spunând că unii ca noi nu trebuie să conducă”, a adăugat liderul PNL. “Eu am venit la Cluj să va ajut”, s-a lăudat Băsescu, care a pretins că nu l-a plasat niciodată lângă moguli. “La Cluj, până la urmă m-aţi ajutat”, a replicat ironic Antonescu.
“Dacă vreţi o discuţie despre domnul Vîntu, o puteţi purta cu domnul Geoană”, l-a sfătuit liderul PNL.
După retragerea televiziunilor, Băsescu ar fi avut câteva contre şi cu numărul 2 din PNL, Ludovic Orban, care i-a reproşat că vorbeşte despre un guvern de dreapta după ce un an a fost aliat cu PSD.
Cu câteva ore înainte, liberalii avuseseră o întâlnire cu o delegaţie a PDL. Emil Boc a spus că partidul său vrea postul de premier, PNL la fel, după care liberalii au inovcat ideea unui independent, respinsă de democrat-liberali.
Geoană l-a propus pe Crin premier
Urmele campaniei s-au resimţit şi la întâlnirea preşedintelui Băsescu cu PSD. “Campania a fost aspră şi a lăsat şi lasă urme”, a spus Mircea Geoană, moment în care Traian Băsescu a răspuns sarcastic: “Nu mi s-a părut aspră, au fost puţine întâlniri”. Geoană a propus un guvern de uniune naţională cu Crin Antonescu prim-ministru.
El a spus că o formulă cu premier PDL este exclusă. Băsescu a intervenit şi a spus că pentru el “este şi o consistentă pro blemă de încredere”.
„Eu am două experienţe neplăcute - un prim-ministru desemnat a considerat, după doi ani, că e bine să rămâi singur la guvernare, alta în care, din motive electorale, un partid a plecat în bloc de la guvernare”, a spus Băsescu.
El a adăugat că va merge “pe o formulă care să securizeze stabilitateta guvernamentală”. „Daţi un semnal de încredere şi lăsaţi-l pe Sârbu ministru”, le-a indicat Băsescu, replicându-i apoi lui Liviu Dragnea, şi el prezent la consultări: „Nu, Dragnea, cu tine nu vorbesc problema asta”. (Romulus Georgescu)
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu